SÅLT. Göteborgs högsta byggnad, Karlatornet skulle stå klart under 2021 men Serneke har tidigare meddelat att prestigebygget blir ett år försenat. Foto: Serneke

Klart: De köper Karlatornet

Serneke säljer 80 procent av Karlatornet till ett amerikanskt bolag.  Vi är väldigt glada att vi har en överenskommelse, säger Ola Serneke, VD för Serneke Group.

  • Publicerad 08:50, 16 jan 2020

Det handlar om ett avtal mellan Serneke och  Oaktree Capiamerikatal Management (”Oaktree”) gällande en försäljning av 80 procent av Karlatornet.

Världsaktör vill köpa Karlatornet

Överenskommelse innebär att Serneke förblir delägare i Karlatornet och fortsätter som huvudentreprenör för byggnationen tornet.

– Detta avtal är naturligtvis en enorm milstolpe i den fortsatta utvecklingen av Karlastaden och för hela Serneke. Det är något vi jobbat extremt hårt och länge för att genomföra. Vi är väldigt glada att vi har en överenskommelse på plats som, när den genomförs, innebär en robust finansieringslösning och ett högkvalitativt genomförande av Karlatornet, säger Ola Serneke, VD för Serneke Group i ett pressmedelande.

Bakslaget: Karlatornet försenat

Oaktree och Serneke kommer i fortsättningen tillsammans äga och utveckla Karlatornet som har en total yta på 95 000 kvadratmeter och drygt 600 lägenheter.

I projektet ingår även ett Clarion-hotell med 300 rum, drygt 8 000 kvadratmeter kontor- och handelsytor samt en utsiktsplats.

Det totala projektvärdet uppskattas överstiga 6 miljarder kronor, uppger Serneke.

Nu har Karlatornet mer stöd än någonsin

Efter affären kommer Serneke att kvarstå som ensam ägare till övriga byggrätter i Karlastaden, som består av cirka 150 000 kvadratmeter utvecklingsbar yta för blandad bebyggelse uppdelad i sju kvarter.

Framöver kommer Serneke nu att undersöka möjligheterna att fullfölja utvecklingen för resten av stadsdelen.

Karlastaden hämtar gatunamnen från grekisk mytologi

Mer om affären

Oaktree är ett internationellt investeringsbolag med verksamhet i 14 länder världen över och huvudkontor i Los Angeles. Oaktree har stor erfarenhet av att utveckla högklassiga fastighetsprojekt och ett totalt förvaltat kapital om cirka 120 miljarder dollar.

Serneke fortsätter som huvudentreprenör i projektet och ingår avtal om totalentreprenad med ordervärde på drygt 3 miljarder kronor, vilket kommer att inkluderas i Sernekes orderingång i det kvartal affären slutförs. Transaktionen förväntas ha positiv effekt på rörelseresultatet samt generera positivt kassaflöde.

Affären slutförs när bankfinansiering och transaktionsdokumentation är på plats samt sedvanliga villkor är uppfyllda, vilket förväntas ske under första månaderna av 2020. Serneke och Oaktree har enats om finansieringsvillkor med en internationell bank angående den bankfinansiering som kommer att säkra samtliga medel som krävs för att färdigställa projektet.

Källa: Serneke

Karlatornet

Höjd: 245 meter

Vånignar: 73

Antal längenheter: 590 stycken lägenheter

Dyraste lägenheten:Pris - 66 miljonerför 370 kvadratmeter, sträcker sig över fyra våningar, ha två privata takterrasser, utomhuspool, internhiss, vinterträdgård, ett privat garage och en utsikt från cirka 240 meters höjd

Karlatornet, som är den högsta byggnaden i Karlastaden, planeras stå klart 2021. Totalt omfattar den nya stadsdelen åtta kvarter med cirka 2 000 bostäder, kontor och kommersiella lokaler.

Källa: Karlastaden Utveckling AB

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

"100 procent passion och lokalt engagemang"

Chefredaktören. Trots coronakrisen fortsätter vi att leverera högkvalitativ lokal journalistik hem till dig varje vecka. Även om tidningen inte är lika lokallokal som du är van vid.fredag 10/4 10:50

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57