SÅLT. Göteborgs högsta byggnad, Karlatornet skulle stå klart under 2021 men Serneke har tidigare meddelat att prestigebygget blir ett år försenat. Foto: Serneke

Klart: De köper Karlatornet

Serneke säljer 80 procent av Karlatornet till ett amerikanskt bolag.  Vi är väldigt glada att vi har en överenskommelse, säger Ola Serneke, VD för Serneke Group.

  • Publicerad 08:50, 16 jan 2020

Det handlar om ett avtal mellan Serneke och  Oaktree Capiamerikatal Management (”Oaktree”) gällande en försäljning av 80 procent av Karlatornet.

Världsaktör vill köpa Karlatornet

Överenskommelse innebär att Serneke förblir delägare i Karlatornet och fortsätter som huvudentreprenör för byggnationen tornet.

– Detta avtal är naturligtvis en enorm milstolpe i den fortsatta utvecklingen av Karlastaden och för hela Serneke. Det är något vi jobbat extremt hårt och länge för att genomföra. Vi är väldigt glada att vi har en överenskommelse på plats som, när den genomförs, innebär en robust finansieringslösning och ett högkvalitativt genomförande av Karlatornet, säger Ola Serneke, VD för Serneke Group i ett pressmedelande.

Bakslaget: Karlatornet försenat

Oaktree och Serneke kommer i fortsättningen tillsammans äga och utveckla Karlatornet som har en total yta på 95 000 kvadratmeter och drygt 600 lägenheter.

I projektet ingår även ett Clarion-hotell med 300 rum, drygt 8 000 kvadratmeter kontor- och handelsytor samt en utsiktsplats.

Det totala projektvärdet uppskattas överstiga 6 miljarder kronor, uppger Serneke.

Nu har Karlatornet mer stöd än någonsin

Efter affären kommer Serneke att kvarstå som ensam ägare till övriga byggrätter i Karlastaden, som består av cirka 150 000 kvadratmeter utvecklingsbar yta för blandad bebyggelse uppdelad i sju kvarter.

Framöver kommer Serneke nu att undersöka möjligheterna att fullfölja utvecklingen för resten av stadsdelen.

Karlastaden hämtar gatunamnen från grekisk mytologi

Mer om affären

Oaktree är ett internationellt investeringsbolag med verksamhet i 14 länder världen över och huvudkontor i Los Angeles. Oaktree har stor erfarenhet av att utveckla högklassiga fastighetsprojekt och ett totalt förvaltat kapital om cirka 120 miljarder dollar.

Serneke fortsätter som huvudentreprenör i projektet och ingår avtal om totalentreprenad med ordervärde på drygt 3 miljarder kronor, vilket kommer att inkluderas i Sernekes orderingång i det kvartal affären slutförs. Transaktionen förväntas ha positiv effekt på rörelseresultatet samt generera positivt kassaflöde.

Affären slutförs när bankfinansiering och transaktionsdokumentation är på plats samt sedvanliga villkor är uppfyllda, vilket förväntas ske under första månaderna av 2020. Serneke och Oaktree har enats om finansieringsvillkor med en internationell bank angående den bankfinansiering som kommer att säkra samtliga medel som krävs för att färdigställa projektet.

Källa: Serneke

Visa merVisa mindre

Karlatornet

Höjd: 245 meter

Vånignar: 73

Antal längenheter: 590 stycken lägenheter

Dyraste lägenheten:Pris - 66 miljonerför 370 kvadratmeter, sträcker sig över fyra våningar, ha två privata takterrasser, utomhuspool, internhiss, vinterträdgård, ett privat garage och en utsikt från cirka 240 meters höjd

Karlatornet, som är den högsta byggnaden i Karlastaden, planeras stå klart 2021. Totalt omfattar den nya stadsdelen åtta kvarter med cirka 2 000 bostäder, kontor och kommersiella lokaler.

Källa: Karlastaden Utveckling AB

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11