Sjömanskyrkan på Stigbergstorget. Foto: Byrd/ Dino Soldin

Klart: De köper Sjömanskyrkan

Efter alla turer står det nu klart att bygg- och fastighetsföretaget 4D Bygg köper Sjömanskyrkan. "Vi fortsätter på samma linje för verksamheten. Det ska vara en öppen mötesplats för göteborgarna”, säger Fredrik Nyman, VD på 4D Bygg.

  • Publicerad 13:50, 15 okt 2020

Fredrik Nyman, VD på 4D Bygg. Foto: 4D Bygg.

Sjömanskyrkan har varit ute till försäljning efter att Stiftelsen Sjömanskyrkan dragits med stora ekonomiska bekymmer.

Nu står det klart att det göteborgska bygg- och fastighetsföretaget 4D Bygg köper byggnaden.

– Det känns superkul, säger Fredrik Nyman, VD på 4D.

Christina Rogestam, ordförande för Stiftelsen Sjömanskyrkan, är nöjd över att ett avtal har slutits.

– För Stiftelsen innebär försäljningen att vi kan sanera vår ekonomi och få en solid grund för att fortsätta det som är vår huvuduppgift: att bedriva ett ekumeniskt och socialt arbete bland dagens och gårdagens sjöfolk. Vi är också glada över att vi hittat en köpare som tillsammans med kommande hyresgäster vill vårda och utveckla fastigheten, säger hon i ett pressmeddelande.

Tiden rinner ut för Sjömanskyrkan

4D Bygg har en vana av att arbeta med byggnader i antikvarisk miljö, bland annat Smedjan på Tredje Långgatan.

– Nu hyr Carl Johans församling Sjömanskyrkan fram till årsskiftet. Efter det går vi in och renoverar vissa funktioner i byggnaden. Sedan handlar det om ytskiktet på fastigheten där det mer handlar om att restaurera. Vi kommer ha väldig respekt för byggnaden och gör det tillsammans med antikvarier och arkitekter. Det kommer ske så varsamt det bara går, säger Fredrik Nyman.

Vad blir det för typ av verksamhet i Sjömanskyrkan?

– Vi fortsätter på samma linje för verksamheten. Det ska vara en öppen mötesplats för göteborgarna, säger Fredrik Nyman.

Blir stiftelsens verksamhet kvar?

– Det kommer vara väldigt likt det som är där i dag. Vi har haft dialog med stiftelsen, men går inte ut med något förrän det är klart. Vi ser att byggnaden även har förutsättningar för att fylla upp med flera aktörer. Vi tror att vi kan fylla upp mer och knyta an och engagera området ännu mer. Vi för diskussioner med flera och alla alternativ ser jättelovande ut, och då menar jag också med respekt för området, säger Fredrik Nyman.

När öppnar ni upp?

– Till våren eller sommaren.

Göteborgs Stads planer på en ny älvförbindelse mellan Stigberget och Lindholmen, med en ny bro eller tunnel, kan hota Sjömanskyrkan. Byggstart är planerad till 2027.

– Vi känner till planerna, men vet precis som alla andra lika lite om hur det kommer bli och vad som påverkas, även om vi så klart är så insatta det går. Men någonstans är vi beredda att ta den risken, säger Fredrik Nyman

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00