Visionsbild på hur Feskekôrka kan komma att se ut efter upprustningen. Foto: White Arkitekter

Klart: De stannar i Feskekôrka

Handlarna flyttar ut när Feskekôrka ska renoveras. Nu står det klart vilka som kommer flytta tillbaka när upprustningen är klar.

  • Publicerad 11:20, 15 jan 2020

I september stänger Feskekôrka i minst två och ett halvt år för en omfattande upprustning. Samtliga hyresgäster har erbjudits evakueringslokal och återflytt efter upprustningen.

Vändningen: Alla får vara kvar i Feskekôrka

Kerstins Delikatesser och Öckerö Fisk har tackat ja till erbjudandet.

– Det kommer bli mycket bättre efter upprustningen. Feskekôrka är känd långt utanför Sveriges gränser och nu kommer vi att få ännu fler besökare, säger Amir Javanshir, ägare till Kerstins Delikatesser, i ett pressmeddelande.

De kommer att flytta till Saluhall Briggen i Linnéstaden under byggtiden.

Öckerö Fisk flyttar in i Stora Saluhallen vid Kungstorget.

– Det ska bli spännande att etablera sig i Stora Saluhallen, att kunna samverka med så pass erfarna och välrenommerade firmor. Det känns som en bra möjlighet, säger Jonas Wickstrand, ägare av Öckerö Fisk.

Jonas Karlsson, marknadschef på Higab, är nöjd.

– Vi är jätteglada att få med oss två erfarna fiskhandlare i det nya Feskekôrka. Deras inspel och synpunkter kommer bli värdefulla i utvecklingsprocessen, säger Johan Karlsson.

Restaurangerna Gabriel och Kajutan har valt att inte flytta tillbaka efter renoveringen vilket innebär att deras kontrakt sägs upp. Kajutan har fått erbjudande om flytt till Saluhall Briggen och Gabriel erbjuds lokal i Stora Saluhallen. Men det måste först godkännas av länsstyrelsen eftersom Stora Saluhallen är byggnadsminne. Om länsstyrelsen säger nej kommer restaurang Gabriel erbjudas en annan lokal enligt Higab.

Sedan tidigare har Qvirist valt att avsluta sin verksamhet i Feskekôrka. De erbjuds därför inte ersättningslokal av Higab.

Efter renoveringen kommer Feskekôrka även fortsättningsvis ha fokus på fisk och skaldjur. Exakt hur det framtida konceptet kommer att bli är inte bestämt.

Om Feskekôrka

År 1871 tog kommunen beslut om att bygga en fiskhall på Fisktorget och en saluhall på Kungstorget. De båda byggena beviljades 75 000 kronor vardera ur Renströmska fonden. Slutnotan för bygget av fiskhallen inklusive inredning blev 74 963 kronor och 12 öre, så man kan konstatera att resurserna hade förvaltats väl. Arkitekt var Victor von Gegerfelt och byggmästare Krüger & Westerberg. 1874 stod fiskhallen klar och dess utseende gjorde att göteborgarna raskt döpte om den till ”Feskekôrka”. Victor von Gegerfelt hade mycket riktigt hämtat inspiration till arkitekturen från fornnordiska stavkyrkor och nygotik.

Källa: Higab

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00