Visionsbild på hur Feskekôrka kan komma att se ut efter upprustningen. Foto: White Arkitekter

Klart: De stannar i Feskekôrka

Handlarna flyttar ut när Feskekôrka ska renoveras. Nu står det klart vilka som kommer flytta tillbaka när upprustningen är klar.

  • Publicerad 11:20, 15 jan 2020

I september stänger Feskekôrka i minst två och ett halvt år för en omfattande upprustning. Samtliga hyresgäster har erbjudits evakueringslokal och återflytt efter upprustningen.

Vändningen: Alla får vara kvar i Feskekôrka

Kerstins Delikatesser och Öckerö Fisk har tackat ja till erbjudandet.

– Det kommer bli mycket bättre efter upprustningen. Feskekôrka är känd långt utanför Sveriges gränser och nu kommer vi att få ännu fler besökare, säger Amir Javanshir, ägare till Kerstins Delikatesser, i ett pressmeddelande.

De kommer att flytta till Saluhall Briggen i Linnéstaden under byggtiden.

Öckerö Fisk flyttar in i Stora Saluhallen vid Kungstorget.

– Det ska bli spännande att etablera sig i Stora Saluhallen, att kunna samverka med så pass erfarna och välrenommerade firmor. Det känns som en bra möjlighet, säger Jonas Wickstrand, ägare av Öckerö Fisk.

Jonas Karlsson, marknadschef på Higab, är nöjd.

– Vi är jätteglada att få med oss två erfarna fiskhandlare i det nya Feskekôrka. Deras inspel och synpunkter kommer bli värdefulla i utvecklingsprocessen, säger Johan Karlsson.

Restaurangerna Gabriel och Kajutan har valt att inte flytta tillbaka efter renoveringen vilket innebär att deras kontrakt sägs upp. Kajutan har fått erbjudande om flytt till Saluhall Briggen och Gabriel erbjuds lokal i Stora Saluhallen. Men det måste först godkännas av länsstyrelsen eftersom Stora Saluhallen är byggnadsminne. Om länsstyrelsen säger nej kommer restaurang Gabriel erbjudas en annan lokal enligt Higab.

Sedan tidigare har Qvirist valt att avsluta sin verksamhet i Feskekôrka. De erbjuds därför inte ersättningslokal av Higab.

Efter renoveringen kommer Feskekôrka även fortsättningsvis ha fokus på fisk och skaldjur. Exakt hur det framtida konceptet kommer att bli är inte bestämt.

Om Feskekôrka

År 1871 tog kommunen beslut om att bygga en fiskhall på Fisktorget och en saluhall på Kungstorget. De båda byggena beviljades 75 000 kronor vardera ur Renströmska fonden. Slutnotan för bygget av fiskhallen inklusive inredning blev 74 963 kronor och 12 öre, så man kan konstatera att resurserna hade förvaltats väl. Arkitekt var Victor von Gegerfelt och byggmästare Krüger & Westerberg. 1874 stod fiskhallen klar och dess utseende gjorde att göteborgarna raskt döpte om den till ”Feskekôrka”. Victor von Gegerfelt hade mycket riktigt hämtat inspiration till arkitekturen från fornnordiska stavkyrkor och nygotik.

Källa: Higab

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57