Lekplats. Jubileumsparkens kommande utflyktslekplats får temat form och fantasi Foto: New Order Arkitektur, Patrik Bengtsson och EKTA

Klart: Det blir temat på Jubileumsparkens lekplats

Den planerade utflyktslekplatsen i Jubileumsparken har fått temat “Form och Fantasi”. Första spadtaget väntas tas i januari 2021 och bygget planeras stå färdigt i mitten av nästa höst.

  • Publicerad 16:41, 31 okt 2020

Utflyktslekplatsen som planeras på Jubileumsparken i Frihamnen, har fått sitt tema. Form och fantasi, meddelar Göteborgs Stad i ett pressmeddelande.

Målet för lekplatsen är att skapa lek som är unik för platsen. Utöver de traditionella inslagen som gungor och sandlåda, ska lekplatsen innehålla mer konstnärliga och fantasifulla lekar. Lek- och ljudskulpturer, fabeldjur, snäckhus, klättertorn och svampar som samlar regnvatten tas upp som exempel på lekplatsens utbud.

Malin Gustafsson, projektledare i park- och naturförvaltningen, Göteborg Stad berättar att temat bygger vidare på tidigare prototyper som gjorts i frihamnen. “Berget”, en klätter och vattenlek, och “näsan i blöt”, en vatten- och sandlek var prototyper som gjordes i samråd med invånare som ville testa olika koncept. Det konstnärliga och arkitektoniska samarbetet fanns med redan då.

ㅡ De abstrakta formerna med figurativa element, det ville vi fortsätta med. Att skapa en plats med utrymme för tolkningar, som inte är lika förutsägbar som en klassisk lekplats. Vi vill kunna ge något mer, där leken och rörelsen får vara tillsammans med det estetiska och kreativa.

Lekplatsen kommer få sin form av arkitektbyrån New order arkitektur, tillsammans med konstnärerna Patrik Bengtsson och Daniel Göteson.

Från en artikel i slutet av augusti kunde GöteborgDirekt rapportera om att bygget av lekplatsen försenats. Då var det tänkt att lekplatsen skulle stått färdig till sommaren 2021, men ett överklagande från byggnadsentreprenören drog ut på tiden. Malin Gustafsson kan nu meddela att parken får sin invigning en årstid senare, i mitten av hösten 2021.

Utflyktslekplatsen i Jubileumsparken blir Göteborgs femte utflyktslekplats och kommer framöver göra Plikta, Angeredsparken, Hisingsparken och Positivparken, sällskap.

Vi är GBG