Axel Josefson (M), kommunalstyrelsens ordförande. Foto: Gabriel Tjulander

Klart: Efter 30 år – stadsdelsnämnderna försvinner

Stadsdelsnämnderna försvinner. Det historiska beslutet fattades på kommunfullmäktiges möte under torsdagen.

  • Publicerad 14:09, 22 nov 2019

I veckan tog kommunfullmäktige det slutgiltiga beslutet kring att stadsdelsnämnderna ska centraliseras, med röstsiffrorna 50–30. Nu ska stadsledningskontorets förslag förfinas.

Expert: Stadsdelsnämnderna kommer att försvinna

Förslaget: Så blir Göteborg utan stadsdelsnämnder

Omorganisationen beskrivs som den största i staden på 30 år, då stadsdelsnämnderna infördes.

– Det känns bra att vi har fått till ett beslut och att vi nu kan gå vidare med frågan, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M)

Vad är poängen med att centralisera?

– Det primära är ju att vi upplevt att servicen till göteborgarna varit ojämn. Man har fått olika service beroende på var man bor. Vi har också upplevt att det har varit svårt att veta hur pengarna används där ute. När vi till exempel gör satsningar på skolan och vi tror att pengarna ska användas där så har de gått till andra saker i stadsdelarna. Nu får vi bättre kontroll, en mer jämlik service och möjlighet att effektivisera.

För två år sedan fick stadsledningskontoret i uppdrag att utreda konsekvenserna av vad en centralisering skulle innebära. Arbetet landade i ett förslag på tre nya centrala nämnder, utöver de som redan finns. En med ansvar för äldreomsorg samt hälso- och sjukvård, en med ansvar för stöd till personer med funktionshinder och en med ansvar för individ- och familjeomsorg samt övrig socialtjänst.

Utöver de tre nya nämnderna innebär omorganisationen också att kulturnämnden, grundskolenämnden, förskolenämnden och nämnden för konsument och medborgarservice får ett utökat uppdrag. Redan förra sommaren centraliserades ansvaret för skola och förskola.

Nu centraliseras skolan - så påverkas du

Centraliseringen innebär inte att alla förvaltningar kommer att flytta till Gustaf Adolfs torg.

– Det finns möjligheter till decentralisering i själva planeringen av var man fysiskt sitter. De kommunala förvaltningarna ska finnas över hela staden, säger Axel Josefson.

Kritiker har bland annat lyft att omorganisationen genomförs för snabbt och att man borde göra mer genomgående riskanalyser.

– Jag håller inte med om det. Vi har hållit på i två år att utreda det här och har mycket god erfarenhet från när vi skapade skolförvaltningarna. Jag är inte orolig för själva genomförandet, säger Axel Josefson (M).

Vad ser ni för risker med omorganisationen?

– Den fråga som vi vill få belyst extra är det lokala demokratiperspektivet. Vi har gett i uppdrag till stadsledningskontoret att ge förslag på hur vi kan stärka det. Att få med det lokala perspektivet är oerhört viktigt.

Enligt prognoserna kommer de närmaste åren bli tuffare ekonomist än på mycket länge där stadsdelarna kommer pressas ännu hårdare än nu. Trots det menar Axel Josefson att tidpunkten för omorganisationen är rätt.

– Jag tycker den är väl vald. Stadsdelarna är tvungna att jobba med effektiviseringar och i samband med det göra strukturförändringar som möjliggör ytterligare effektivisering, säger han.

Den nya organisationen är tänkt att träda i kraft 1 januari 2021.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11