Tragedin. 852 människor omkom när Estonia förliste 1994. Idag finns ett monument över de omkomna på Djurgården i Stockholm. Foto: Sten-Åke Stenberg

Klart: Estoniafilmarna frias

Journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson frias i Estoniamålet. Göteborgs tingsrätt ogillade åtalet om brott mot gravfriden

  • Publicerad 08:53, 8 feb 2021

I dag avgjordes frågan om de journalisten och vrakexperten "kränkte gravfriden" när de, med hjälp av en undervattenskamera filmade vraket efter Estonia.

Enligt tingsrättens dom kan inte männen, som båda är svenska medborgare, straffas. Anledningen är att de genomförde dykningen från ett tyskflaggat fartyg på internationellt vatten.

Eftersom Tyskland inte är bundet av överenskommelsen som fattades mellan Estland, Finland och Sverige, kan Estonialagen inte tillämpas, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Upptakten

Det blev stor uppståndelse när dokumentärfilmen "Estonia ­ fyndet som ändrar allt" sändes i höstas. Journalisten Henrik Evertsson och dykaren Linus Andersson hade upptäckt ett hål i Estonias skrov och presenterade ett alternativt händelseförlopp till förlisningen 1994.

Granskningen prisades bland annat med Stora Journalistpriset och hyllades av Estonias anhörigförening. Dessutom fick filmen svenska regeringen att öppna för nya undersökningar av vraket.

Men filmteamet ansågs också ha gjort sig skyldiga till en brottslig handling. Efter passagerarfärjans förlisning instiftades nämligen en särskild lag för att skydda gravfriden. Vrakplatsen beskrivs i Estonialagen som ett "fridsförklarat område" och den som filmar vid platsen riskerar två års fängelse.

Internationellt vatten

Nu har brottet prövats för första gången i svensk domstol. Frågan som domstolen har tagit ställning till är om Henrik Evertsson och Linus Arvidsson har stört gravfriden i samband med att de skickade ner en dykrobot när de filmade vraket.

Nu frias båda männen

Domen

"Enligt tingsrätten strider Estonialagen i denna del mot folkrättens principer om att stater inte kan utöva makt över andra staters fartyg som befinner sig på öppet hav. Estonialagen ska därför inte tillämpas i detta fall och tingsrätten ogillar åtalet. Både dokumentärfilmaren och vrakexperten frikänns".

Estoniakatstrofen

Den 28 september 1994 skickade ut ett nödanrop. En kort stund senare sjönk bil- och passagerarfärjan M/S Estonia söder om finska Utö.

Enligt de officiella siffrorna omkom 852 människor, 501 av dem var svenskar.

Haverikommission som lämnade sin rapport i december 1997 drog slutsatsen att fästena och låsen till kryssningsfärjans bogvisir varit underdimensionerade. Bogvisiret hade slitits upp under stormen och öppnat bogrampen. Estonia kantrade till följd av att stora mängder vatten forsade in på bildäck.

I december 1994 beslöt den svenska regeringen att inte bärga utan i stället täcka över Estonia och utlysa gravfrid. I mars 1995 fick Sjöfartsverket i uppdrag att täcka över Estonia men i juni 1996 avbröts övertäckningen.

Under åren som gått sedan olyckan har flera privatspanare lagts fram olika terorier om orsaken till katastrofen.

Det mest anmärkningsvärda i filmen "Estonia – fyndet som ändrar allt" är att den visar ett tidgare okänt hål i skrovet.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20