Den gamla orgeln är byggd på två våningsplan i flera "rum". Foto: Edvin Bergström

Klart för ny orgel på Konserthuset

Nu är det klart att den imponerande men skamfilade orgeln på Konserthuset byts ut. Upphandlingen är klar och uppdraget gick till en österrikisk orgelbyggarfirma. Den nya orgeln beräknas stå klar 2021.

  • Publicerad 11:43, 11 jan 2018

Göteborg Direkt har tidigare rapporterat om att orgeln på Konserthuset behöver bytas ut. Nu är upphandlingen klar och uppdraget att bygga en ny orgel gick till den österrikiska orgelbyggarfirman Rieger Orgelbau. Projektet beräknas kosta cirka 35 miljoner kronor.

– Det känns fantastiskt. Med det här skräddarsydda instrumentet får vi helt nya möjligheter att göra solorecitals och kammarmusik. Publiken kommer att få uppleva en repertoar som de inte har hört i modern tid i Konserthuset eller den här delen av Sverige. Orgeln kommer också ge oss möjlighet att arbeta med flera musiker och tonsättare i det fria kulturlivet,  säger Sten Cranner, vd för Göteborgs Symfoniker i ett pressmeddelande.

Den gamla orgeln som stod klar 1937 byggdes med villkoret att bli Nordens största. Men med det i sikte blev det mest med problem. Orgeln blev helt enkel för stor för att fungera felfritt.

– Redan när den invigdes ryktades det om att orgeln var väldigt inbyggd i sin klang, den nådde inte riktigt ut. I alla tider har man kunnat höra att den ligger där bakom väggen någonstans, säger Johan Björkman, teknik och fastighetsansvarig på konserthuset.

År 2002 användes den gamla orgeln för sista gången.

Det nya orgelprojektet kommer att genomföras med tanke på det befintliga orgelrummet och husets kulturhistoriska värde. Arbetet kommer att förläggas till sommarmånaderna med start 2018. Den mest omfattande delen av projektet är injusteringen av det nya instrumentet, där varje orgelpipa ska justeras så att den ger optimal tonstyrka och klangfärg. Orgeln beräknas därför inte kunna tas i bruk förrän 2021.

Läs mer: Imponerande men skamfilad orgel byts ut

Den 80-år gamla orgeln har omkring 10 000 pipor och 100 stämmor. Foto: Edvin Bergström

Konserthuset i Göteborg invigdes 1935. Foto: Edvin Bergström

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG