SKAPAR JOBB. Biltillverkaren Geelys etablering innebär cirka 3500 nya arbetstillfällen på Lindholmen. Foto: Arkitektbyrån Design

Klart: Geely kan börja bygga på Lindholmen

Den kinesiska biltillverkaren Geelys etablering på Lindholmen har tagit ett steg framåt. Nu är det klart att deras kontor, på åtta våningar, blir av.

  • Publicerad 17:30, 22 maj 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Detaljplanen måste vinna laga kraft, sedan kan de börja bygga. Men det har inte varit något motstånd alls tidigare så det är nog ingen som överklagar, säger Emmali Jansson (MP) som är ordförande i byggnadsnämnden, som under tisdagen beslutade att anta detaljplanen.

Det var i slutet av juni i fjol som det stod klart att det kinesiska bilföretaget ska bygga ett innovationscenter med upp till 3 500 arbetsplatser på Lindholmen, granne med SVT och Sveriges radio. För 358 miljoner kronor har Geely köpt en tomt på 26 500 kvadratmeter.

LÄS MER: Köpet klart: Så mycket betalade Geely för sin tomt

Etapp ett består av en kontorsbyggnad på åtta våningar. Etapp två ligger i en större detaljplan där kontor på upp till 14 våningar och ett tiovåningshotell samsas med en 4-9-skola och en ny färjehållplats. Medan detaljplanen för etapp ett antogs på tisdagens möte i byggnadsnämnden beslutades det att detaljplanen som rör etapp två ska ut på samråd.

– Det är en väldigt stor etablering i Göteborg, med många arbetsplatser. Vi ville verkligen få hit den och vi har därför prioriterat detaljplaneprocessen, säger Emmali Jansson.

Där Geely nu ska bygga fanns tidigare planer på att bygga bostäder, en stadspark och en grundskola. Men nu har alltså byggnadsnämnden i Göteborg tänkt om för att möjliggöra Geelys etablering. Och det har gått snabbt, processen påbörjades i oktober i fjol.  

– Det är jätteroligt att vi kan göra så här snabba processer, säger Emmali Jansson. Det är något vi kan lära oss av. Men den större utbyggnaden av Geely, etapp två, tar längre tid. Där måste vi bland annat titta på översvämningsrisker för att det ska bli av.

Detaljplanen för etapp två ska ut på samråd i juni och om den inte stöter på hinder beräknas den antas i september nästa år.

Planen är att den första etappen av det jättelika bygget ska vara klart 2021.

LÄS MER: Geelys ingenjörer får samsas med grundskoleelever

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57