SÅLT. Redan 2014 fick Liseberg AB i uppdrag av kommunstyrelsen att sälja Hotell Liseberg Heden. Foto: Paul Wallén

Klart: Hotell Liseberg Heden säljs

Hotell Heden Liseberg blir kvar inom kommunen. Higabs styrelse har sagt ja till att överta hotellet.

  • Publicerad 10:43, 8 okt 2020

I Lisebergs finansiering av miljardsatsningen Jubileumsprojektet ingår försäljning av hotellet på Heden. Nu står det klart att kommunens fastighetsbolag Higab köper Hotell Liseberg Heden för 312 miljoner kronor.

Beslutet: Liseberg ställer in julen

– Higab äger i dagsläget flera hotell, så det blir en naturlig del av vår förvaltning. Hotellverksamheten kommer inte att påverkas, säger Stefan Lundqvist, vice vd på Higab, i ett pressmeddelande.

Kommunen har velat behålla fastigheten, inte minst på grund av det strategiska läget. Förra året föreslogs att Higab skulle ta över hotellet. I januari i år godkände kommunfullmäktige förslaget och nu har även Higabs styrelse sagt ja.

– Som fastighetsbolag ska vi bidra till Göteborgs utveckling och ta hand om stadens kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Därför passar fastigheterna väl in i vårt bestånd. Hotell Liseberg Heden är en strategiskt viktig plats och Elyseum är med sin vackra utformning och sitt museum en viktig del av Göteborgs historia, säger Stefan Lundqvist.

Övertagandet av hotellet sker den 1 april 2021.

Liseberg håller stängt hela året till följd av coronapandemin, något som beräknas kosta nöjesparken omkring 500 miljoner kronor.

Den ekonomiska situationen kommer påverka Lisebergs förmåga att investera under flera år. Men än så länge har inte Jubileumssatsningen påverkats utan arbetet fortgår som planerat.

Hotell Liseberg Heden – historik

Byggdes som ett provisorium 1947. Användes i början som studenthem på vintrarna och för turister på somrarna.

1976 påbörjades en successiv förändring med rivning och tillbyggnad, där bl a restaurangverandan tillkom och byggnaden fick två våningar.

1981 förvarvades hotellet av Liseberg AB.

Hotellet innehåller 179 rum.

Visa merVisa mindre