Illustration på hur den tänkta linbanan kan komma att se ut. Foto: Göteborgs Stad

Klart i dag: Fortsatt utredning av linbanan

Idag godkände trafiknämnden priset för utredningen av linbanan, en nota på 29 miljoner kronor. Partierna var alla eniga förutom ett: Demokraterna. – Vi ser det som vårdslös hantering av skattemedel, säger Henrik Munck (D)

  • Publicerad 14:55, 13 jun 2019

Efter att den tänkta kostnaden för linbanan fyrdubblades under mars i år, från 1,1 miljard kronor till minst 4 miljarder, fick projektet en kalldusch. Trafikkontoret och Västtrafik fick då i uppdrag att komma på alternativa utformningar till linbanan med minst en halverad investeringsvolym.

Chocknotan för linbanan: Minst 4 miljarder

Idag presenterades och godkändes priset för utredningen av linbanan i trafiknämnden, notan landade på 29 miljoner kronor.

– Röstningen blev 8-1, det var bara jag röstade emot. Nu går 29 miljoner kronor till utredningen av linbanan, säger Henrik Munck från Demokraterna.

Totalt har 138 miljoner kronor i utredningskostnad hittills spenderats för projektet stadslinbanan som planeras gå från Järntorget, sedan över älven till Wieselgrensplatsen. Förutom att Demokraterna är emot finansieringen av projektet är ett annat argument mot byggandet att det anses som ett exkluderande transportmedel.

– Linbanan är exkluderande mot de höjdrädda och de som känner sig otrygga av att inte kunna ta sig ur fordonet om de känner sig otrygga med sina medpassagerare. Vi föreslår att istället satsa på att utöka buss- färje- och spårvagnsförbindelserna, säger Henrik Munck (D).

– Att linbanan är exkluderande är att dra det till sin extremitet. Alla har olika sorters skräck och alla andra transportformer kommer finnas kvar. Vi hoppas att linbanan, eller vilken transportform det än blir, ska avlasta de redan existerande transportformerna, säger Toni Orsulic (M), trafiknämndens ordförande.

Trafikkontorets utredning för alternativa, billigare utformningar av linbanan börjar direk och planeras presenteras i oktober.

– Vi hoppas fortfarande på att man ska kunna dra i nödbromsen för detta projekt. Vi ser detta som en vårdslös hantering av skattemedel, säger Henrik Munck (D).

– Vi har valt att inte ta ställning till om linbanan ska byggas eller ej förrän utredningen presenteras, säger Toni Orsulic (M).

Vi är GBG