Politik. Leila Ali Elmi toppar riksdagslistan för Miljöpartiet i Göteborg. Foto: Miljöpartiet

Klart: Leila Ali-Elmi toppar MP:s valsedel

Vid valet 2018 fick Miljöpartisten Leila Ali-Elmi så många personkryss att hon tog sig hela vägen till riksdagen – trots att hon var nummer 21 på valsedeln. Sedan dess har hon etablerat sig som politiker och toppar nu partiets lista.

  • Publicerad 14:18, 18 dec 2021

Leila Ali-Elmi, Hammarkullen, gick från relativt okänd lokalpolitiker och ersättare i stadsdelsnämnden i Angered, till omskriven i riksmedia efter valet 2018 då det stod klart att hon blivit invald till riksdagen.

Vad var det som väckte så stor uppmärksamhet? Att Leila Ali-Elmi – efter ett lyckad personvalskampanj – blev invald från plats 21 på valsedeln.

– Jag lyckades genom att visa mitt engagemang, vara ute i förorten och prata med människor, säger hon.

Inför nästa års val är situationen för diametralt annorlunda.

"Var en outsider"

Under ett medlemsmöte förra helgen för Miljöpartiet i Göteborg beslutades att Leila Ali Elmi ska toppa nästa års valsedel. Något som känns hedrande och ett kvitto på det arbete hon utfört i riksdagen enligt Leila Ali-Elmi.

– Man kan summera min resa att jag var en outsider som jobbade mig in. Under dessa åren så har jag lärt mig otroligt mycket och det känns väldigt bra att ha partiets förtroende, säger hon.

Laddar inför valåret

Under sina fyra år i riksdagen har Leila Ali-Elmi suttit i arbetsmarknadsutskottet. Hon har även fått tunga uppdrag inom partiet. Senast i september blev hon invald i Miljöpartiets partistyrelse.

Göteborgspolitiker föreslås till MP:s partistyrelse

Inför valet 2022 laddar Leila Ali-Elmi inför en ny personvalskampanj.

– Jag kommer att vara på alla arenor där jag kan möta människor. Det är ett viktigt val utifrån klimat- och miljöfrågorna. Jag hoppas så klart att det är de frågorna som kommer att dominera valrörelsen.