GP. I Stampen Media ingår bland annat Göteborgs-Posten, Bohusläningen, Hallands Nyheter, Hallandsposten, TTELA och Strömstads Tidning, som nu får en ny majoritetsägare. Foto: Leif Ingvarson/Mikael Hjerpe

Klart: Norska jätten köper Stampen

Norska Polaris Media tillsammans med svenska NWT och VK blir ny huvudägare i Stampen, där bland annat GP ingår. "Man får hoppas på stabilitet", säger medieforskaren Ingela Wadbring.

  • Publicerad 11:57, 12 apr 2019

De senaste dagarna har det spekulerats friskt om vilka som ska köpa mediebolaget Stampen, där bland annat Göteborgs-Posten ingår.

Norska Schibsted, som bland annat äger Svenska Dagbladet och Aftonbladet i Sverige, har framförts som huvudkandidat. Nu står det klart att det blir norskt ägande – Polaris Media, som i sin tur ägs av Schibsted. Polaris kommer tillsammans med svenska NWT och VK Media äga 51 procent av aktierna i Stampen. Enligt GP uppgår köpeskillingen till knappt 160 miljoner kronor.

– Min spontana reaktion är att det har gått väldigt fort från att det var till salu till affär, säger medieforskaren Ingela Wadbring.

Vad innebär det här för GP?

– Man får hoppas på stabilitet. Jag har sämre koll på Polaris jämfört med andra stora men det är uppenbart så att Stampen inte klarat av att driva företaget vidare.

Polaris Media kommer med köpet ha 45 mediehus i sin koncern, 39 i Norge och 6 i Sverige.

– Vår analys är att medieverksamheten kommer att utvecklas bäst genom samarbete med en större aktör i branschen. Vi har fört samtal med olika aktörer kring möjliga samarbeten och har nu valt att ingå ett partnerskap med Polaris Media, VK-Mediaoch NWT Gruppen. Genom samarbetet kan vi göra ännu större satsningar på den lokala journalistiken i Västsverige och snabba på den digitala utvecklingen av medieverksamheten, säger Martin Alsander, styrelseordförande för Stampen Media i ett pressmeddelande.

Stampen innehar totalt 13 titlar på Västkusten med GP som flaggskepp. Efter en stor ekonomisk kris räddades koncernen från konkurs 2016 av staten.

Här skär GP ned på tidningsutdelningen

GP på nätet - inte längre gratis

Polaris Medias koncernchef Per Axel Koch blir ny ordförande i den nya styrelsen och Peter Hjörne blir vice ordförande.

– Stampen Media har gjort en spännande resa och är idag ett stabilt bolag med duktiga medarbetare och starka mediehus. Det här är en strategisk och långsiktig investering för oss och vi ser fram emot att leda och utveckla mediemarknaden tillsammans, säger Per Axel Koch, koncernchef i Polaris Media.

Göteborg Direkt är en del av DirektPress-koncernen som ger ut 39 lokala nyhetstidningar i Sverige.

Stampen Medias nya ägarstruktur:

PNV Media (Polaris, NWT, VK) 51.0%
Familjen Hjörne 14.6%
Ernström Kapital 12.2%
Dan Sten Olsson 7.5%
Styviken Invest 6.4%
Familjen Hörling 4.0%
Övriga aktieägare 4,3%

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG