Klart: Så blir nya universitetsbiblioteket

Arkitekttävlingen för nya universitetsbiblioteket är avgjord. Det är danska byrån Cobe som står som vinnare med förslaget Kunskapens fyr.

  • Publicerad 11:29, 1 jun 2021

”...Med en enkel och tydlig gestaltningsidé motiveras bibliotekets placering, volym, hantering, höjd och kulör. Kunskapens fyr lyfter och förvaltar platsens kulturmiljövärden och möter samtidigt de människor som ska besöka och bruka bygganden med övertygande hantering av flöden och funktioner.”

Så lyder delar av juryns motivering när Kunskapens Fyr, det vinnande arkitektförslaget för Göteborgs nya universitetsbibliotek utsågs. Bakom konceptet står danska arkitektbyrån Cobe.

Det var Akademiska Hus som drog igång tävlingen redan 2019 där totalt 59 arkitektkontor deltog.

Bakgrunden är att Göteborgs universitet behöver nya lokaler för att fortsatt utveckla en modern biblioteksverksamhet och skapa en kreativ mötesplats för akademi och samhälle.

– Det nya biblioteket kommer bli en viktig del i utvecklingen av såväl det vackra näckrosområdet som Göteborgs universitet som cityuniversitetet, säger Eva Wiberg, rektor, Göteborgs universitet när vinnaren avslöjades.

Nyligen klubbades även att bygget av Nya Konst, en tillbyggnad av universitets Artisten vid Götaplatsen, går vidare som planerat.

Juryn

Juryn består av representanter från Akademiska Hus, Göteborgs universitet, Göteborgs Stad och Sveriges Arkitekter.  
 

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00