Studentlycka. Nu har utbildningsförvaltningen sagt sitt om årets studentfirande. Foto: Charlotte Årling

Klart: Så blir studentfirandet i Göteborg

Många har väntat på ett besked. Nu är det klart att det, nästan, blir ett vanligt studentfirande i år. Varje student får ha två anhöriga på plats på skolgården.

  • Publicerad 15:13, 4 maj 2021

Det vi vet om smittläget just nu medger att man kan tänka sig två anhöriga per elev.

Förra veckan kom Folkhälsomyndigheten med riktlinjer inför årets studentavslutning. Åtgärderna som föreslås handlar i huvudsak om hur skolorna bör agera för att minimera risken för smittspridning.

Nu har studentdagarna spikats för Göteborgs kommunala gymnasieskolor, skriver tidningen Vårt Göteborg.

– Vi har i dagsläget planerat att skolorna ska ha student, men att de sprider ut studentfirandet under dagen så att det inte är så många klasser samtidigt, säger Tomas Berndtsson, förvaltningsdirektör på utbildningsförvaltningen, till webbtidningen.

Fest i dagarna tre

För att undvika trängsel kommer vissa av de större skolorna att ha avslutning i flera dagar. Katrinelundsgymnasiet och Schillerska gymnasiet, till exempel, kommer att dra ut på firandet i tre dagar. Hur festligheterna ska se ut i detalj är det däremot upp till varje skola att planera.

Nytt för i år, jämfört med 2020, är att några få anhöriga får vara med under utspringet. FHM:s rekommendationer är att skolan bör begränsa antalet som besöker skolgården.

Göteborgs utbildningsförvaltning har kommit fram till att två anhöriga per student är lagom. De tillåts att delta i ett "mindre utspring" utomhus på skolgårdarna.

Kan ändras beroende på smittläge

Planeringen för studentavslutningen är gjord utifrån hur smittspridningen ser ut just nu och den kan komma att ändras, poängterar Tomas Berndtsson till Vårt Göteborg.

– Det vi vet om smittläget just nu medger att man kan tänka sig två anhöriga per elev. Men det kan behöva omprövas om läget förändras, säger han..

Examensdagar för de kommunala gymnasieskolorna

   

Angeredsgymnasiet – 2 och 3 juni

Bernadottegymnasiet – 3 juni

Bräckegymnasiet –31 maj

Burgårdens gymnasium – 1 juni

Ester Mosessons gymnasium – 1 juni

Gymnasiesärskolan – 1 juni, 8 juni

Hvitfeldtska gymnasiet – 2 juni, 3 juni

IHGR – 1 juni

Katrinelundsgymnasiet – 31 maj, 2 juni, 3 juni

Lindholmens tekniska gymnasium – 3 juni, 4 juni

MTG – 1 juni

Polhemsgymnasiet – 1 juni, 2 juni

Schillerska gymnasiet – 2 juni, 3 juni, 4 juni

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00