HYRESHÖJNING. Beslutet berör cirka 72 400 hushåll. Foto: Carina Andreasson

Klart: Så mycket höjs hyran för allmännyttan

Årets hyreshöjning för allmännyttan i Göteborg landar i genomsnitt på 1,8 procent. För tredje året i rad fick Hyresmarknadskommittén i Stockholm avgöra hyreshöjningen i Göteborg.

  • Publicerad 10:14, 27 maj 2020

När hyresförhandlingarna inleddes i höstas yrkade Förvaltnings AB Framtiden (Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Poseidon) på en hyreshöjning på 3,3 procent. Hyresgästföreningen svarade med ett motbud på 0,3–0,7 procent. Parterna stod för långt ifrån varandra och förhandlingarna avbröts.

För tredje året i rad fick hyrorna avgöras av Hyresmarknadskommittén i Stockholm. Nu har deras beslut kommit och den genomsnittliga hyreshöjningen blir 1,8 procent.

– I det rådande läget tycker vi det är bra att hyreshöjningen i år blir lägre än 2019, men vi tycker fortfarande att hyreshöjningen är för hög med tanke på bolagens goda ekonomi, säger Sofi Bringsoniou, tf förhandlingschef hos Hyresgästföreningen i Västra Sverige, i ett uttalande.

Så långa är kötiderna på Boplats

Hyreshöjningarna varierar mellan 0 till 2,9 procent och berör omkring 72 400 hushåll i Göteborg. Bostadsbolagen har själva valt att de nya hyrorna gäller från första juli och att hyresgästerna inte behöver betala någon retroaktiv hyreshöjning för årets sex första månader.

– Eftersom vi fick beskedet från Hyresmarknadskommittén ett tag efter det faktiska hyreshöjningsdatumet, första maj, fattade Framtiden beslut med anledning av coronapandemin att inte ta ut någon retroaktiv hyreshöjning, säger Eva Paulson, hyresmarknadschef på Förvaltnings AB Framtiden.

Allmännyttan: Ingen ska vräkas under coronakrisen

Ni yrkade på 3,3 procent, nu blev det 1,8 – innebär det att ni inte kommer kunna genomföra planerade underhåll?

– Vårt yrkande avspeglar det behovet vi har för våra bolag. Nu får respektive bolag gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för att sedan göra en bedömning vad det innebär för verksamheten.

Återigen lyckades ni inte komma överens lokalt – vad beror det på?

– Till viss del ligger det i ärendets natur att vi som parter delvis har olika utgångspunkt vilket avspeglas i dessa förhandlingar. Men vi har också gemensamma utgångspunkter och vi har haft bra diskussioner. Trots det har vi inte lyckats nå så långt att vi kunnat nå en överenskommelse. Men vår ambition har varit och är även i kommande förhandlingar att lösa hyresförhandlingarna lokalt, säger Eva Paulson.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11