Varierar. Höjningen kommer att fördelas i intervallet 0 – 4,8 procent. Foto: Hans Christiansson

Klart: Så mycket höjs hyran i Göteborg

Nu är hyrorna klara för de 72 400 hyresgäster som bor i Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäders lägenheter i Göteborg. Genomsnittet blir en höjning på 2,4 procent.

  • Publicerad 14:22, 4 mar 2019

Precis som förra året kunde kommunala AB Framtiden och Hyresgästföreningen inte komma överens om utan höjningen fick avgöras av Hyresmarknadskommittén i Stockholm.

Hyreshöjningen varierar mellan 0 till 4,8 procent, vilket ger en genomsnittlig höjning på 2,4 procent. För en tvåa med en hyra på 6200 kronor i månaden innebär en höjning på 2.4 procent en ökad månadshyra med 150 kronor.

Framtidskoncernen ville från början ha en höjning på 3,4 procent. Senare förhandlades den siffran ner till 2,7. Men efter att Hyresgästföreningen ansåg att även det var en för hög nivå lades förhandlingarna ner och beslutet skickades vidare till Hyresmarknadskommittén.

Höjningen på 2,4 procent är dubbelt så hög som förra årets hyreshöjning. Men AB Framtiden menar att höjningen är för låg.  

– Den nu beslutade nivån är för låg för att kunna täcka de ökade kostnader vi har. Vi har ökade kostnader för bland annat drift, underhåll, ja för alla de delar som ingår i vårt uppdrag, säger Eva Paulson, Hyresmarknadsansvarig på Förvaltnings AB Framtiden.

Varför blev höjningen dubbelt så hög som förra året?

– Nu finns insikten på ett annat sätt att det behövs en högre nivå på höjningen. Det är en trend i hela landet, säger Eva Paulson.

Vad är det bolagen inte kommer att kunna genomföra när höjningen nu blev lägre än vad ni hade yrkat på?

– Det återstår att se, resultatet är nytt. Nu tar arbetet vid med att omsätta detta i praktiken.

HGF ryter till mot planerade hyreshöjningar

Carl-Johan Bergström, förhandlingschef hos Hyresgästföreningen Västra Sverige, säger till tidningen Hem & Hyra att de är ”ungefär lika missnöjda som Framtiden”. Han ger också en känga till många andra bolag som han menar har förhalat sina förhandlingar för att vänta ut uppgörelsen med Framtiden.

– Nu är vi redan inne i mars, och det drabbar hyresgästerna hårt när olika värdar tycker att de har rätt till samma höjning och dessutom vill ha den från 1 januari. Det är definitivt inte självklart att vi kommer att gå med på något sådant. Speciellt inte om vi tycker att bolagen inte själva varit drivande utan bara avvaktat, säger Carl Johan Bergström till Hem & Hyra.

På hyresavin i slutet av mars får hyresgäster i Gårdstensbostäder. Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolagets bostäder veta vilken höjning som gäller för sin lägenhet. De nya hyrorna gäller från den 1 april.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57