Flytt av terminalen. Nu lämnar Stena Line innerstaden. Foto: Mostphotos

Klart: Stena Line flyttar till Hisingen

Nu flyttar Stena Line sina terminaler i centrala Göteborg till andra sidan älven. De nya Tysklands- och Danmarksterminalerna på Arendal ska vara inflyttningsklara senast 2027.

  • Publicerad 09:40, 11 jan 2022

Vi går positivt in i diskussionerna om ett nytt läge för vår hamn och våra terminaler.

Placeringen av Stena Lines terminaler i Masthugget och Majorna har varit en diskussionsfråga i många år. Göteborgs stad har stora planer för sin stadsutveckling och Stena Lines kajer i centrala stan är attraktiva områden. Samtidigt har Stena Line och Göteborgs stad ett avtal som löper till 2035.

En klausul i avtalet har dock gett staden en möjlighet att säga upp kontraktet i förtid av just stadsutvecklingsskäl.

Tidigare flytt

Tack vara planerna på den nya Lindholmsförbindelsen – spårvagnstunneln som planeras att gå under älven – har nu en tidigare avflyttning blivit aktuell.

Under tisdagen meddelade Stena Line och Göteborgs hamn att man tecknat ett nytt inriktningsavtal som innebär att man ska hitta en ny placering för färjeterminalerna.

Tanken är att Stena Line ska flytta sina båda terminaler till Arendal inom en femårsperiod.

– Vi vill driva utvecklingen inom hållbar sjöfart och växa tillsammans med Göteborg. Vi går positivt in i diskussionerna om ett nytt läge för vår hamn och våra terminaler för att vi tror att det kan ge både oss och branschen möjlighet att öka omställningstakten, säger Niclas Mårtensson, VD för Stena Line, i ett pressmeddelande.

Vi är GBG