Klart: Två nya konstverk till Västlänkens stationer

En alternativ klocka och en skulptur i form av en paviljong där ett hundraårigt experiment ska ta plats. Det blir konstverken som ska pryda två av Västlänkens stationer.

  • Publicerad 10:55, 22 jun 2022

Arbetet med att ta fram offentlig konst till Västlänken är ett av de största offentliga konstprojekten i Göteborgs historia.

I höstas utlystes ännu en tävling för att samla in förslag till konstgestaltningar som ska smycka Västlänkens kommande stationer Korsvägen och Haga. Konstnärer från hela världen kunde skicka in förslag och en jury valde sedan ut de två vinnande bidragen.

Vinnare av upphandlingen blev skotska konstnären Ruth Ewan samt svenska konstnären Nina Canell.

– Deras konstgestaltningar kommer att ge avtryck i stadsrummet under lång tid framöver. Båda verken lyckas med något så svårt och enastående som att beröra existentiella teman men samtidigt vara direkta och öppna inför mötet med betraktaren, säger Sarah Hansson, processledare för offentlig konst på Göteborg Konst, kulturförvaltningen.

Temat som konstnärerna ska hålla sig till är "olika aspekter av tid och rum, där Göteborg kan ses både som plats och en tidsepok".

Så blir konstverken

Vid Korsvägen ska Ruth Ewans alternativa klocka placeras.

Konstverket är en analog klafftavla, som tidigare var vanliga på flygplatser och vid tågstationer. Istället för att visa destinationer och tid kommer tavlan att visa meningar med betraktelser och upplevelser. Dessa betraktelser ska samlas in från göteborgare under ett års tid, genom bland annat workshops.

Vid Haga station ska Nina Canells paviljong få ta plats. Inne i paviljongen sker ett experiment med beckdroppar. Beck är ett fossilt, trögflytande material. Det gör att dropparna faller med oregelbundet intervall och år kan passera innan det sker.

Konstverket ska ses som en "svindlande studie av väntande".

"Evig anställning"

Det tidigare planerade konstverket "Evig anställning" stötte i vintras på patrull. Göteborgs-Posten kunde i en granskning i december i fjol visa på att en klausul som reglerar hur skattemedel får användas, riskerade att omintetgöra planerna.

I januari i år avbröts arbetet med konstverket. Nu ska "Evig anställning" ersättas med ett nytt verk.

Evig anställning

Evig anställning var ett föreslaget offentligt konstverk av duon Simon Goldin och Jacob Senneby och ingick som del i den konstnärliga gestaltningen av Västlänken i Göteborg.

Evig anställning var det vinnande förslaget i den internationella tävlingen Västlänken: Kronotopia för gestaltningen av den underjordiska stationen på Korsvägen, initierat av Trafikverket och Statens konstråd.

Projektet avbröts i januari 2022 när Trafikverket, som var beställare av verket, meddelade att de beslutat att avbryta arbetet eftersom det stred mot kapitalförsörjningsförordningen.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre