Utnämnd. Unesco utser nya kreativa städer vartannat år över hela världen och i år är det Göteborg som får utmärkelsen. Foto: Gabriel Tjulander

Klart: Unesco utnämner Göteborg till litteraturstad

Göteborg har blivit utnämnd till Unesco City of Literature. Det var stadens rika förenings- och litteraturliv och satsningar på läsfrämjande som var avgörande för den prestigefyllda utnämningen.

  • Publicerad 14:42, 8 nov 2021

Sofia Gräsberg, verksamhetsansvarig Göteborgs Litteraturhus. Foto: Pressbild

– Jag blev verkligen jätteglad när beskedet kom, säger Sofia Gräsberg, verksamhetsansvarig Göteborgs Litteraturhus.

Tillsammans med Västra Götalandsregionen, kommunen, Göteborgs universitet, Författarcentrum Väst och Bokmässan har Litteraturhuset arbetat för att främja stadens litterära sammanhang och sätta Göteborg på världskartan för litteratur.

I juni skickade kommunen in en ansökan till Unesco efter att politikerna gett klartecken.

– I ansökningsarbetet har vi kartlagt allt inom området. Det är lätt att nämna bokmässan, universitet och Litteraturhuset men det händer så mycket under ytan. Samtal och möten genom litteratur pågår hela tiden, säger Sofia Gräsberg.

Göteborg kan bli litteraturens högsäte

"Litteratur är kraftfullt"

Måndagen, 11 november kom beskedet: Unesco utser Göteborg till City of Literature.

Juryn motiverar utnämningen med att staden har en unik profil med en ansökan som bygger på ett rikt förenings- och litteraturliv med satsningar på läsfrämjande och internationella samarbeten. 

– Nu får vi möjligheter att fortsätta det här arbetet och lyfta upp det vi har hittat så att fler kan ta del av litteraturen i staden. På det sättet tror vi att att det tar en jäkla fart helt enkelt. Litteratur är kraftfullt.

Hur kommer göteborgarna märka det tror du?

Vi hoppas att vi får in mer pengar till olika litteratur- och läsfrämjande projekt. Det handlar om välfärdsfrågor som är viktiga för oss som samhälle kopplat till läsande, yttrandefrihet och vad som händer när vi delar berättelser och erfarenheter, säger Sofia Gräsberg.


 

Mer om utnämningen:

Unesco är FN:s organisations för utbildning, vetenskap och kultur. Sedan 2004 har 39 städer i världen utsetts till Unesco City of Literature. Det är städer som länge arbetat med litteratur som en viktig del i stadens utveckling och identitet.

Från 1 januari 2022 inleds den formella samverkan mellan de tre huvudparterna Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet, för att tillsammans ansvara för åtagandet som Unesco City of Literature.

Kulturnämnden i Göteborgs Stad får i uppdrag att samordna det arbetet. Samverkan regleras i en gemensam avsiktsförklaring. Övriga parter i samverkan är Författarcentrum Väst, Bokmässan i Göteborg och Göteborgs Litteraturhus.

Källa: Göteborg stad

Visa merVisa mindre