Valhallabadet rivs. Det beslutade politikerna under torsdagen 31 mars. Foto: Adam Ihse / TT

Klart: Valhallabadet och Scandinavium rivs

Det har varit många bud runt det planerade Centralbadet. Nu är politikerna till slut överens. Scandinavium och Valhallabadet rivs för att ge plats åt ett nytt badhus och en multiarena.

  • Publicerad 14:38, 31 mar 2022

Under torsdagen samlades politikerna till en presskonferens på trappan utanför Rådhuset i Göteborg. Äntligen kunde en överenskommelse presenteras gällande Centralbadet och en ny multiarena.

Planerna på ett nytt badhus vid Gullbergsvass eller Heden har skrotats. Istället ska ett nytt centralbad byggas norr om det nuvarande Valhallabadet. Det över sextio år gamla Valhallabadet kommer att rivas.

Under byggtiden kommer badet däremot att vara öppet som vanligt, lovar politikerna.

Även Scandinavium kommer att jämnas med marken för att ge plats åt en framtida multiarena med 16 000 åskådarplatser, jämfört med dagens 12 000.

Fem miljarder

Det lär dock dröja ett tag innan göteborgarna kan besöka de nya inrättningarna. Enligt den senaste utredningen beräknas byggtiden ta åtminstone tolv år. Kostnaden för multiarenan uppskattas till drygt tre miljarder kronor. Centralbadet beräknas gå på en 1,7 miljarder.

Arenafrågan har varit en långkörare under många år och flera uppgörelser mellan partierna har spruckit på vägen. Bakom det senaste förslaget står sex partier, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Demokraterna.

Feministiskt Initiativ, Miljöpartiet och Kristdemokraterna har hoppat av partiledarsamtalen, Sverigedemokraterna har aldrig deltagit.

– Vi tycker att det hade varit smartare att renovera delar av Valhallabadet och bygga till det som behövs för att får ett modernt centralbad. Utredningar visar att det är fullt möjligt att renovera badet. Det är faktiskt en katastrof att vi river en så kulturhistoriskt värdefull byggnad, säger Miljöpartiets gruppledare Karin Pleijel.

Foto: Mostphotos

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44