Västtrafiks styrelse har gett klartecken för bygget av Haga resecentrum som blir en del av Västlänkens station Haga. Foto: ABAKO

Klartecken för Haga Resecentrum

Nu är det fritt fram för ett resecentrum i Haga. Västtrafiks styrelse har beslutat att bygget som blir en del av Västlänkens station Haga kan starta. Men först ska en arkitekttävling avgöras.

  • Publicerad 11:10, 2 jul 2018

Första spadtaget av Västlänken togs för en dryg månads sen. Nu har även Västtrafiks styrelse gett klartecken för byggnationen av Haga Resecentrum som blir en del av Västlänkens station Haga.

Läs mer: Här tas första spadtaget för den omdiskuterade Västlänken

– Det är en viktig milstolpe i arbetet med Västlänken. På Haga Resecentrum kommer vi kunna erbjuda resenärerna riktigt bra bytesmöjligheter, bra service och en trygg och trevlig stationsmiljö, säger Camilla Holtet, utvecklingschef på Västtrafik i ett pressmeddelande.

Stor knutpunkt

Haga station är tänkt att bli en stor knutpunkt för kollektivtrafiken. Där kommer resenärerna att kunna byta mellan pendeltåg, regiontåg, flera spårvagnslinjer och busslinjer. Stombusslinje 25 och Rosa Express är exempel på bussar som kommer stanna vid stationen.

Läs mer: Nu förbereds Haga för Västlänkens station

Enligt Västtrafiks prognos kommer omkring 50 000 resor per vardagsdygn gå via Haga station år 2035. Man räknar med att 65 procent av resenärerna kommer att passera huvuduppgången via Västtrafiks resecentrum, vilket motsvarar 32 500 resor per dygn.

– Staden och regionen växer. I upptagningsområdet kring station Haga pågår flera stora stadsutvecklingsprojekt. Samtidigt har resandet med kollektivtrafiken aldrig varit så högt som nu och mest ökar resandet med tåg. En utbyggd och mer attraktiv kollektivtrafik är nödvändig för att människor ska kunna ta sig dit de vill och näringslivet fungera. Vi fortsätter satsa på att öka det hållbara resandet, säger Camilla Holtet.

Läs mer: Beslutet: Västlänkens stationer blir fyrspåriga

Arkitekttävling under 2019  

Innan bygget tar fart kommer det hållas en arkitekttävling under 2019 som Västtrafik, Trafikverket och Göteborg Stad arrangerar. Tanken är att resecentrumet ska vara färdigställt år 2026 när Västlänken öppnas men man hoppas att vissa funktioner ovan jord kan öppnas och användas redan år 2024.

Läs mer: Här är vinnarna i Västlänkens konsttävling

Fakta

Resecentrumet ska stå klart 2026 när Västlänken öppnas, med möjlighet att öppna funktioner ovan jord redan 2024.

Kostnaden för Haga Resecentrum beräknas bli 40 miljoner kronor.

Korsvägen och Centralen nästa steg
Västtrafik bygger även resecentrum vid Västlänkens stationer Centralen och Korsvägen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG