Stopp! Att hålla fartgränserna kan rädda hundra liv om året, det vet klass 3C på Hammarkulleskolan. Foto: Josefin Gabrielson

Klassens dansfilm ska stoppa fartdårar

En dansfilm som uppmanar trafikanter att lätta på gasen. Det gav klass 3C på Hammarkulleskolan förstapris i trafikorganisationen NTF:s tävling. – Man ska ha mer roligt istället för att stressa för att komma fram till ett möte, säger Aliyah Rollino.

  • Publicerad 14:40, 15 maj 2018

Det var i bamba som klassföreståndaren Sara Tadi fick det glädjande samtalet att klassen vunnit förstapris. En utnämning som innebär att hela klassen får gå gratis på Liseberg.

– Det kändes väldigt, väldigt bra för alla har inte varit på Liseberg. Alla blev så glada och skrek och skrattade. Det kom så plötsligt, säger Ailyah Rollino och får medhåll av sina klasskamrater.

– Nu vill de andra klasserna också dansa och vara med på tävlingen nästa år, berättar
Patryk Sztachel.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Tävlingen #10 sekunder arrangerades för elever i årskurs 3-6 av trafikorganisationen NTF Väst. Syftet var att få bilister att hålla hastighetsbegränsningarna. Enligt organisationen dör runt 100 personer varje år just på grund av att hastigheterna överskrids. Man vill också sätta fingret på att den som kör 50 kilometer i timmen i 200 meter på en 30-sträcka bara sparar 10 sekunder.

Bland eleverna tror man att det är stress som gör att många trycker extra hårt på gaspedalen.

– De måste hinna fram. Men de tänker inte på att de ska skada andra, säger Johan Aanbar.

– Det är inte bra. Den som kör blir inte skadad, men det blir den som blir påkörd. En gång när jag var nere i stan med min mamma skulle vi gå över gatan och hade grönt ljus. Då kom plötsligt en bil och körde förbi jättesnabbt. Då blev jag rädd, minns Patryk Sztachel.

I årets tävling deltog 43 klasser från 30 skolor runt om i Västsverige. Totalt skickades 265 bidrag in där Hammarkulleklassens hade en av fem vinnande videos. En tiosekundersfilm där några av eleverna dansar.

– Vi ville säga att man ska ha mer roligt istället för att stressa för att komma fram till ett möte, säger Aliyah Rollino.

Totalt skickade klassen in över 20 bidrag för att göra allt för att kamma hem segern. En kämparinsats som deras klassföreståndarna är riktigt stolta över.

– Vi har alltid haft höga förväntningar på barnen och försökt få bort att ”jag kan inte” och ”jag klarar det inte". Nu fick vi det svart på vitt att det är möjligt bara man kämpar, säger Sara Tadi.

– Många har aldrig varit på Liseberg. När vi fick reda på att vi vann var barnen så glada och många till och med tårögda för att de faktiskt vann något.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG