Klassisk golf på klassisk mark

Golfintresset i Sverige är högt. Så också prestigen – oavsett handikapp – i spelet. Men med hickorygolfen har ett mer avslappnat moment kommit in. Klassisk golf med klassisk stil på klassisk mark.

  • Publicerad 13:15, 10 aug 2019

Vi vill ha trevligt på banan.

Den klassiska marken är Sveriges äldsta golfbanan i Hovås, invigd 1904. På den golfspelare med klassisk stil, som keps, äppelknyckarbyxor, knähöga strumpor, väst, slips eller fluga, skjorta och väst. Jo, hickorygolfen kräver sina attribut och med den hyllningen till den klassiska golfen har sporten fått ett avslappnat uppsving.

–Ja, det handlar om delar nostalgi och utmaning, erkänner landslagskapten Johan Arnerfors.

– Det är en tillbakablick till sportens rötter, men heller inte så mycket materialsport. Det är lite lustigt, för det påverkar också psykiskt. Missar man en boll eller för ett dåligt slag är det inte hela världen. Istället kommer man ihåg de bra slagen.

Elegant spel

Jo, han målar upp en bild av frustrerade golfspelare som slänger sin klubbor, eller bagar, efter usla utspel eller puttar.

– I hickorygolfen är det mindre perfektion, större kamratlighet och inget psykande. Vi vill ha trevligt på banan, säger Johan Arnerfors.

När Göteborg Direkt är på plats är det för landskampen mellan Sverige och Finland – en match som både bjuder in till elegant spel och samkväm nationerna emellan med knapp vinst för Sverige. Det är förövrigt den första landskampen som hålls på Hovås golfbana sedan 1971.

Kopierat Ryder Cup

Spelet har kopierat Ryder Cup – det vill säga man spelar fyrboll på den inledande nio hålen, därefter väntar nio hål foursome och därefter avslutningen med singelspel, där kaptenerna i respektive lag går sist.

– Det är också där som allting kan avgöras på sista putten, säger Johan Arnerfors, som kommer från SM-dagarna i Hickorygolf i Falkenberg där trefaldige SM-mästaren Johan Moberg höll stilen.

– Men han är inte med i landskampen, för tanken är inte att plocka de bästa, förklarar Johan Arnerfors.

– För några år sedan plockade vi in de bästa spelarna för landskampen. Men det blev inte bra, säger Bengt Larsson.

Byggd för hickorygolf

Han är ordförande i Göteborgs golfklubbs historiska kommitté, en grupp inom klubben som verkat i tio år. Han är entusiastisk över hickorygolfen.

– Hovås golfbana är byggd för hickorygolf, säger han.

Johan Arnerfors avrundar samtalet:

– Det är en annan gemenskap inom hickorygolfen. Inför tävlingen säger vi alltid "enjoy the walk!".

Fotnot: Landskampen mot Finland slutade i seger för Sverige med två upp. Allt avgjordes i sista bollen, då Finland varit i ledning efter fyrboll och four some med fem upp. I singelspelet tog sig Sverige förbi.

Hickorygolf

Är: Använder sig främst av gamla, renoverade hickoryklubbor. I de golfhistoriska tävlingarna används endast autentiska klubbor från 1900–1935. Hickorygolfen bygger på spelets gamla värdegrunder med bland annat snabbt spel, fair play, gemenskap och klubbkänsla; att spela och umgås under trevliga former. Till hickorygolfen gäller även att klädkoden ska vara tidshistoriskt trogen.

Landskamp: Sverige–Finland möttes nyligen i en traditonell landskamp på Hovås golfbana.

Vi är GBG

    Vi är GBG