Hittar nya sidor. Mirja Burlin och Maria Hörnelius upptäckte nya sidor hos varandra under jobbet med "Sång för Kassandra". Foto: Kai Martin

Klassisk kvinna i modern dräkt

Maria Hörnelius, 78, och Mirja Burlin, 46, har jobbat med varandra i 20 år. De kan varandra utan och innan. Men med "Sång för Kassandra" har de hittat nya sidor hos varandra.

  • Publicerad 16:30, 25 nov 2017

Det var i somras, när Maria Hörnelius regisserade och Mirja Burlin spelade pjäsen "Simson" på Stallebrottet på Bohus Malmön, som tanken väcktes.

Där Mirja Burlin sökte ett mer expressivt uttryck på scen och Maria Hörnelius funderade kring kvinnor som blir klappade på huvudet i en mansdominerande värld.

Christa Wolfs bok "Kassandra" från 1983 dök upp i resonemanget och blev grunden för det som kommit att bli "Sång för Kassandra".

– Det har aldrig i historien skrivits om kvinnor på det sättet. Män är hjältar och kvinnor vackra. Men Christa Wolf skriver ur en kvinnas perspektiv, säger Maria Hörnelius.

– Ja, det som hände för 3000 år sedan är saker som händer en vanligt tisdag i dag, skjuter Mirja Burlin in.

– Kassandra var den första kvinna som förstod sin samtid och som samtidigt kunde se in i framtiden. Hon ville avvärja katastrofer. Ebba Witt Brattström har kallat Kassandra för den första intellektuella kvinnan.

När väl Maria Hörnelius började skriva kunde hon inte sluta.

– Jag blev fullkomligt uppslukad. Jag kom inte ut förrän jag var färdig, berättar hon.

Samtidigt har hon och Mirja Burlin bollat texten fram och tillbaka.

– Hon har varit väldigt lyhörd för mina åsikter, säger Mirja Burlin.

Inte nog med det. Under arbetet tillsammans har de båda upptäckt varandra från nya vinklar.

– Jag och Maria har gjort mycket ihop. Men det här liknar ingenting annat, säger Mirja Burlin.

– Jag har få se sidor hos Mirja som jag aldrig har sett innan. Jag vet att hon är rolig och musikalisk. Men så kraftfull... nej, det tror jag inte jag har sett tidigare, fortsätter Maria Hörnelius.

– Men det har ju funnits en längtan att från Mirja, som vill ha något expressivt.

Något Mirja Burlin trivs med.

– På gott och ont har jag en stark vilja. Det är därför härligt med Kassandra, som är så stark i sin övertygelse, säger hon.

Så nu har hon fått en roll med starka uttryck med Maria Hörnelius manus och med David Sperling Bolanders musik.

– Det blir ju texter där dikter och sånger är inblandat, förklarar Mirja Burlin, som ömsint tittar på Maria Hörnelius och säger:

– I sju år trängdes vi en trång loge utan toalett på Aftonstjärnan när vi spelade i Kent Anderssons revyer. I 20 år har vi haft kontakt med varandra. Du har alltid brytt dig.

Sång för Kassandra

Av: Maria Hörnelius och Mirja Burlin.

Baserad: På Christa Wolfs roman "Kassandra", som i sin tur är byggd på den grekiska mytologin om Kassandra, som blev åtrådd av av guden Apollon som skänkte henne siargåvan - förmågan att se in i framtiden.

På: Teater Trixter, premiär 23 november.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG