Klassisk "Cabaret". Musikalen "Cabaret" fick sitt genombrott med filmen från 1972 där Liza Minnelli hade huvudrollen. Foto: Wikimedia Commons

Klassiska "Cabaret" till Göteborgsoperan

Knappt har "Oliver!" haft premiär förrän Göteborgsoperan gjort klart med nästkommande säsongs musikal. Det blir klassikern "Cabaret", som fick sitt stora genombrott med den Oscarsbelönade filmen från 1972.

  • Publicerad 10:11, 23 sep 2019

"Willkommen, bienvenue, welcome!" – skådespelaren Joel Greys inledande rader som konferencier i filmen "Cabaret" är klassiska. Den där Liza Minnelli har huvudrollen som artisten Sally Bowles som har den extravaganta klubben Kit Kat Club som scen.

Filmen är från 1972 och vann flera Oscar samtidigt som den hyllades av såväl kritiker som publik.

"Cabaret" är baserad på Christopher Isherwoods roman "Farväl till Berlin", som utspelar sig i Weimarrepublikens slutskede i Berlin tidigt 1930-tal. Musikalen hade premiär på Broadway 1966 med musik av John Kander och texter av Fred Ebb. För manuset stod Joe Masteroff.

Göteborgsoperans uppsättning av musikalen utspelar sig i samma era som originalet: Berlin kring 1930. För uppsättningen står ett brittiskt team, med regissör James Grieve i spetsen:

– Att få ge nytt liv åt en av tidernas bästa musikaler på ett av Europas främsta och mest prestigefulla operahus är en stor ära. "Cabaret" är en stark och ständigt aktuell berättelse om när individualism och expressionism ställs mot en allt starkare fascism. Vår "Cabaret" kommer att bli ett färgstarkt uppror. En hyllning till mångfald, egenarter och kulturens förmåga att frigöra människor från förtryck och ge dem möjlighet att uttrycka sig fritt. I dagens stormiga Europa känns det oerhört viktigt att återbesöka Weimarrepublikens vilda, råa Berlin, och de oförlikneliga personerna och tidlösa hitsen i "Cabaret", säger han i ett pressmeddelande.

Än har inga rolltillsättningar gjorts. Auditions sker under hösten 2019. Premiären är planerad till september 2020 med biljettsläpp i vår. "Cabaret" på Göteborgsoperan kommer spelas på svenska.

Cabaret

Är: En musikal baserad på författaren Christopher Isherwoods roman "Farväl till Berlin" (1939). Premiären var på Broadway 1966. Genombrottet kom med filmen med Liza Minnelli och Michael York i huvudrollen från 1972.

Göteborgsoperan: Musikalen kommer ha premiär i september 2020 i regi av britten James Grieve. Under hösten kommer auditions göras för rollerna.

Vi är GBG

    Vi är GBG