Ulf Wagner Foto: Sjömagasinet

Klassiska julbordet - ett minne blott?

Antalet smittade i covid-19 fortsätter att stiga, men trots detta rustar restaurangvärlden upp för en av de stora perenna traditionerna – julmaten. Likt övriga samhället, ligger fokus i år på säkerheten.

  • Publicerad 16:35, 16 nov 2020

Vi börjar närma oss årets avslutande högtider. Matvarubutikerna har skyndsamt städat undan pumporna och gravljusen. Istället börjar julens röda färg svepa in i lokalerna. Men hur blir det nu med maten i år. En av stapeltraditionerna för vintern – julbordet – vad händer med det under pandemins alla restriktioner och nya förhållningssätt?

GöteborgDirekt har tagit pulsen på Göteborgs större julbordsarrangörer. Och än så länge finns planer på hur julmaten ska serveras, om än, kanske i annan tappning.

Lisebergs Hamnkrog coronasäkrar med bland annat ett minskat antal gäster och plexiglas mellan borden.

Även på Gothia Towers blir det julbord, med reservation för hur förutsättningarna ser ut framöver.

– Säkerhet för våra gäster är det viktigaste, vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer och anpassar oss helt och hållet efter detta. Vi har även ett nära samarbete med Miljöförvaltningen och för dialog med dem så att vi hittar ett upplägg på julbord som passar alla gäster och de eventuella restriktioner som ytterligare kommer att ändras, skriver Elisabeth Thomson, Hotell- och restaurangdirektör på Gothia Towers, i ett mail till redaktionen.

På Trädgårn, som firar in Julen 2020 med Jessica och Jakob, gäller bordsplacering och inte några långbord i år. För att minska risken för köbildning vid buffén, kommer serveringen också till bordet.

– Det är av yttersta vikt att det ska kännas säkert för våra gäster. Vi följer noga de uppdateringar som folkhälsomyndigheten presenterar, berättar Lisa Tisell, Evenemangschef på Trädgårn.

Kritisk

Sjömagasinets ägare Ulf Wagner ser kritiskt på det klassiska julbordet, med buffé och trängsel under rådande omständigheter.

– Jag förstår inte hur man vågar ha ett vanligt julbord i dessa tider. Vi har tagit beslutet att inte ha det.

Men de som längtar efter julmaten kommer inte sitta i en ändlös julhunger tills pandemin har klingat av. Likt många andra restauranger i staden, väljer Sjömagasinet att servera julmaten till bordet istället. Julbordet blir då i år, hos Sjömagasinet, således “Jul vid bordet”.

Hur viktigt är julbordet för branschen?

– Rent generellt har julbordet varit en liten räddningsplanka för många. Om man tittar på USA med sina endagshögtider som thanksgiving, är julen med julbordet en längre högtid och har en stor betydelse för många, säger Ulf Wagner.

Ovissheten kring hur covid-19 slutligen kommer påverka oss är stor. Vilka traditioner kommer förändras eller försvinna?
Kommer närheten tillbaka? Kommer julbuffén istället gå mot en mer traditionell tallriksmiddag?

– Ja, vad blir utfallet av det här? Vem vet, det kanske är så det blir i fortsättningen, säger Ulf Wagner.

Tummas inte på säkerheten

Köbildning och att gäster ska dela skedar, kommer inte accepteras på Sjömagasinet.

– Vi jobbar hårt med en smittskyddsläkare, arbetar hårt med rutiner. Folk ska känna sig säkra hos oss, det viktigaste är att vi inte bidrar med smittspridning, berättar Ulf Wagner.

Även andra restauranger som planerar julbord i år har meddelat strikta förhållningssätt genom sina respektive hemsidor.

Lisebergs Hamnkrogen coronasäkrar med bland annat ett minskat antal gäster och plexiglas mellan borden.

Ulf Wagner om sitt personliga julbord

ㅡ Jag är ju uppvuxen i ett katolskt hem, från Österrike. Där åt man inte kött på julafton, så jag åt inte skinka till exempel. Men fisk åt vi alltid. Min mamma och pappa åt ofta karp, nere i Österrike. Men när de kom till Sverige, till Trollhättan, i mitten på nittonhundratalet, fanns inte det. Mamma hittade istället några “svarta saker” ㅡ Hummer! Fisk och grönsaker, ofta sill och stekt strömming. Sen var det också en inlagd selleri som mamma tvingade oss att äta. Vi åt den i rädslan för att inte få några julklappar. I vår nya familj, med våra barn, har vi ett klassiskt julbord till lunch, och till kvällen äter vi en halv hummer och dricker champagne.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40