Klassiska kiosken får nytt liv
Kortedalas kultförklarade kiosk från 50-talet stod länge tom och fallfärdig. Nu är utsidan återställd. Med belysningen på plats kommer Kortedalas unika "Lykta" stråla och lysa upp området igen.
- Nyheter
- Publicerad 14:23, 17 okt 2019
En italiensk medeltida stadsport. Det var arkitekternas inspiration till den originella funkisbyggnaden Lyktan i Kortedala. År 1958 invigdes den - porten till Georgianska Gatan – av ingen mindre än kung Gustaf VI Adolf.
Trots den högtidliga ceremoni blev Lyktan snabbt folkets frukt- och godisbutik i över tjugo år. På 1970-talet byttes affären ut mot kontor och sedan 1995 har Lyktan stått tom.
Oenighet kring Lyktan i Kortedala
Efter alla år utan underhåll förföll byggnaden och var nära att rivas men Kortedalaborna gav aldrig upp kampen om att bevara kiosken. 2017 kom beslutet; Lyktan ska räddas.
Nu är Kortedalabornas unika kulturfastighet äntligen på väg tillbaka. Varsamt återställd.
– De som köpte godis här förr, många bor kvar och för dem är det jätteviktigt att vi bevarar den här lokalen. Det viktiga har varit att behålla samma utseende. Det är en kulturfastighet och då får inga förändringar göras, säger Bengt Messiner, projektansvarig, fastighetsutveckling, Bostadsbolaget.
Ny Lyktan-skylt
Det är utsidan som snart är helt återställd. In i stort sett minsta detalj.
– Vi har specialtillverkat dörrar och fönster utifrån originalen. Allt är hantverksmässigt utfört av en snickare hemma i sin snickeriverkstad. Färgerna är också i original, säger Bengt Messiner och fortsätter:
– Det som skiljer är att det vi har en Lyktan-skylt på båda sidorna. 1958 stod det Frukt över entrén. Jag hoppades att hitta de gamla skyltarna. Det gjorde jag inte men de nya är precis som originalen.
Varsamt. "Det är en kulturfastighet och då får inga förändringar göras", säger Bengt Messiner, projektansvarig, fastighetsutveckling, Bostadsbolaget. Foto: Lina Isaksson
Innanför de stora glaspartierna - med en vidsträckt utsikt över omnejden - är allt fortfarande orört.
Tanken är att väggar, golv och tak ska restaureras tillsammans med det lilla befintliga köket och toaletten. Förhoppningsvis är det arbetet klart till sommaren.
Hela processen är något försenat men en kulturrenovering ska inte heller jäktas fram, menar Bengt Messiner.
– Det är viktigt att vi inte rusar iväg, utan att kulturfastighetens värde bevaras. Det är ett speciellt bygge men väldigt roligt.
Det är fortfarande oklart vilken funktion Lyktan kommer att ha den står helt redo. Det finns verksamheter och aktörer som har visat intresse för byggnaden, meddelar förvaltaren men inget är bestämt.
Lagom till höstmörkrets intåg ska byggnaden ljussättas.
61 år efter kungens kanske enda besök i området och efter 26 år i förfall, kommer Kortedalas unika lykta stråla igen.
Utsikt. En varsam restaurering av insidan påbörjas snart och är förhoppningsvis klar till sommaren 2020. Foto: Lina Isaksson
Om arkitekterna bakom Lyktan:
Porten. En italiensk medeltida stadsport var arkitekternas inspiration till den originella funkisbyggnaden Lyktan i Kortedala. Foto: Lina Isaksson