VROM. På en av världens största Volvoutställningar är såväl gamla som nya bilar välkomna så länge det är en - Volvo! Foto: HP Authorized Customer

Klassiska Volvofesten intar Hisingen

Det är dags för den 32:e upplagan av VROM - den klassiska festen i Arendal för veteranbilar och Volvoälskare. "Alla är välkomna att ställa ut sin Volvobil", hälsar ordföranden.

  • Publicerad 15:59, 16 aug 2019

Hallå där…. Håkan Gedda, Volvoentusiast och ordförande i VROM. Hur beskriver du årets tillställning?

– Det är en av världens största Volvoutställningar med gäster från hela Europa. Allt är gratis och alla är välkomna att ställa ut sin Volvobil på söndagen utanför Volvomuseet. Vi har ingen åldersgräns på bilarna så länge det är en Volvo. Det kommer också omkring 70 marknadssäljare som säljer nya och begagnade Volvodelar, där man kan fynda och hitta de där rätta backspeglarna man letat efter.

På lördag sker den traditionella VROM-rundan som i år startar i Torp, utanför Uddevalla. Hur många brukar åka med?

– Vi snittar omkring 120 till 150 bilar. Slingan går på småvägar över Orust och Tjörn med målgången vid Volvomuseet där det blir middag och föredrag om Volvos alla polisbilar genom tiderna.

Varför har du fastnat för just Volvobilar?

– Pappa körde Opel som alltid var nyrostad så när jag köpte min första bil blev det en Amazon. Sedan dess har jag har bara kört Volvo men gick över mycket till de holländska modellerna som 480.

Hur kommer det sig?

– Jag åkte skidor med min son och bröt benet på tre ställen och blev sjukskriven i ett och ett halvt år, fick sitta i rullstol och ha kryckor. Då ville jag ha något att göra och köpte en 480 för att renovera. Senare på VROM fick jag en pokal för bäst renoverade bil och sen har det fortsatt. Jag håller i svenska 480-klubben men jag har även svenska Volvobilar som P18, 940, 740.

Hur många bilar har du?

– Lite över 40 stycken… Det finns inte så många Volvo 480 och inga reservdelar, därför började jag köpa upp bilar för omkring 500 kronor för att plocka delar när jag renoverade de bästa bilarna. Nu ringer folk och säger: Jag har en 480 ska jag köra den till skroten eller vill du ha den? Då tar jag den!  

Vilken tror du är den mest älskade Volvomodellen?

– Ikonen är P1800 från 60-tals tv-serien Helgonet med Roger Moore. Men jag tror att olika generationer har olika favoriter. Även de nya blir gamla de med, Volvo V70 till exempel har kommit upp i åren nu.

VROM - Volvo Rendezvous for Owners & Members

Fredag 16/8: Besök i Jönköping och Husqvarna - FULLT

Lördag: 17/8: VROM-rundan startar i år i Torp shoppingcenter, Uddevalla och ner till Arendal Skans och Volvo Museum. Rundan tar drygt 4 tim att köra i lagom tempo. Sträckan är ca 140 km. Starten är mellan kl. 11.00-13.00 och första målgångstid är 15.00 och sista 17.00.  

Efter målgång finns möjlighet till middag i restaurang Dockside för 200 kr per person. Under middagen hålls ett föredrag om Volvos polisbilar.
Ingen föranmälan.

Söndag, 18/8: Utställning och marknad i anslutning till Volvo Museum, Arendal - gratis och öppet för alla.

Var: Arendal Skans, Göteborg.

VROM är en ideell förening som årligen arrangerar en träff för Volvo-entusiaster från hela världen.

Bakom VROM, Volvo Rendezvous & Owners Meeting, står de svenska Volvoklubbarna samt

Volvo Cars Heritage. Mer information om vår organisation, våra sponsorer och vårt uppdrag hittar du på fliken om VROM

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57