STÄNGT. Mc Donalds har stängt sin restaurang på Kungsgatan. Foto: Kai Martin

Klassiskt McDonalds stänger efter 35 år

Den sjunde januari såldes den sista hamburgaren på McDonalds på Kungsgatan i centrala Göteborg. Hamburgerrestaurangen är en av stadens äldsta. Även grannen H&M stänger under året.

  • Publicerad 12:55, 10 jan 2019

Restaurangen med ingång från både Kungsgatan och Vallgatan har lagts ner. Sedan 80-talet har det serverats hamburgare, pommes frites och milkshake i lokalen men nu är avtalet uppsagt.

– Vi är uppsagda från fastigheten. Vi är hyresgäster, det är inte konstigare än så, säger Henrik Nerell, presschef på McDonalds i Sverige.

Enligt honom handlar nedläggningen inte om någon generell nedtrappning av McDonalds-restauranger, tvärt om.

Därför stänger McDonalds i Angered

– Vi står i början av en nordisk expansion. Vi ska öppna 100 restauranger i norden de kommande fem åren. Mellan 30 och 40 av dem ska ligga i Sverige, några i Västsverige och Göteborgsregionen. Då och då händer det att hyresavtal sägs upp, men det är absolut inte frågan om någon nedtrappning, säger han.

Anledningen till uppsägningen är att lokalerna måste renoveras.

– Vi måste göra genomgripande renoveringar. Lokalerna är i rätt dåligt skick, framförallt handlar det om grundläggningsproblem, säger Lars Drangel från fastighetsbolaget Rambsbury som är hyresvärd.

Under året kommer även grannbutiken H&M stänga för renovering.

– Samtliga måste evakuera. Vi kan inte ha kvar några hyresgäster under själva renoveringsarbetet, säger Lars Drangel.

När börjar ni med renoveringsarbetet?

– Vi hoppas kunna komma igång under året. Ambitionen är byggstart under våren. Om allt går som det ska hoppas vi kunna vara klara om ett och ett halvt år.

Vilka verksamheter som flyttar in efter renoveringen är inte bestämt.

– Vi har inte kontaktat någon hyresgäst och kommer inte göra det förrän vi har tidsplanen klar för oss. Vi får se vad det blir, säger Lars Drangel.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG