På förra årets derby lagen emellan visade Gais tifogrupp att bilden av föreningarna lever i allra högsta grad. Foto: Gais tifo

Klasskamp eller inte – i kväll är det derby

Öis som det snobbiga överklasslaget och Gais som arbetarklassklubben som alltid slår i underläge. I kväll är det originalderby på Gamla Ullevi och vi ville ta reda på i vilken grad den historiska bilden av föreningarna fortfarande lever kvar bland supportrarna.

  • Publicerad 16:49, 12 jun 2018

– Jag kan se hur det ser ut på ståplats och där stämmer bilden inte. Men det är klart, stämpeln finns väl av en anledning. Jag tror det är mycket kopplat till Örgryte som överklasstadsdel. Men när Öis bildades på 1800-talet var området väldigt stort och innefattade folk från alla samhällsklasser, säger Felix Jonsson från Öis officiella supporterklubb Balders Hage.

Får du ofta gliringar om Öis som en snobbklubb?

– Ja, det händer väl. I början av 00-talet spelade vi lite på myten om oss själva. Det var innan min tid. Men att spela på bilden av att vi är rikare och finare är inte så kul längre.

Känns det gammalt och trött?

– Ja, precis. Det är väl mest gaisarna som håller på. Inte minst i sin officiella marknadsföring inför den här matchen, säger Felix Jonsson.

"Pikas åt båda hållen"

Tony Balogh är gaisare och sitter även i supporterklubben Makrillarnas styrelse. Han tycker att det pikas åt båda hållen.

– Öisarna betraktar nog oss som lite mer utsatta, säger han.

Är ni det då?

– När man håller på ett lag så köper man också lagets historia och kultur. Gais är ju historiskt ett arbetarklasslag med vänstersympatier. Men om du pratar med ungdomar i dag så vet jag inte om de känner igen sig i den bilden.

Är det viktigt att bevara kulturen av en arbetarförening?

Det är inte viktigt att bevara den men att vara medveten om vad Gais står för tror jag är viktigt. Vad man har för politiska sympatisera är högst individuellt. Det finns lika många politiska åsikter i Gais som i vilket lag som helst. Men typiskt för en Gais är ju att vi alltid slår i underläge, säger Tony Balogh.

Forskning på området

Socioekonomiska skillnader och politiska sympatier bland supportrar är inte ett helt outforskat område. I en publikation från 2012 ville två forskare på Göteborgs universitet studera frågan lite mer på djupet. Bland annat studerade de skillnader i resursstyrka, kön, ålder, utbildning och vänster- högerideologi bland de olika supportrarna i Göteborg.

– På förhand trodde vi nog att vi skulle hitta större skillnader. Öis var det lag som tydligast gick i linje med förväntningarna. Där kunde vi se en signifikant effekt av högre tjänstemän bland supportrarna och de var också överrepresenterade i resursstarka bostadsområden. Bland Gais-supportrarna kunde vi inte se några tydliga tecken åt andra hållet. Men vi hade också bara drygt 300 personer som vi baserade det här på, säger Richard Svensson, en av forskarna.

Fyra raka oavgjorda

Gamla fördomar eller gjuten identitet? Även om bilden av föreningarna kanske håller på att urvattnas lever gliringarna och rivaliteten fortfarande på läktaren. Men hur går det då i kvällens match? De senaste fyra drabbningarna lagen emellan har slutat oavgjort.

– Jag är alltid negativ. Men oddsen är på vår sida. Vi ligger före i tabellen och har enligt mig varit bättre i säsongsinledningen. Men sedan är ju derby alltid derby och allt det, säger Felix Jonsson.

– Jag vill hävda att det är lite fördel Öis om man tittar på tabellposition och hur vi har presterat. Men jag kan bara tippa med hjärtat, 1-0 till oss, säger Tony Balogh.

– Jag håller på Häcken så jag är neutral, säger Richard Svensson.

Fakta

Vad: Derby mellan Gais och Öis
När: I kväll (12/6) klockan 19:00
 

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57