Klättergymmet med 100-tals problem

Med en klätteryta på 356 kvadrat har Hisingens första klättergym öppnat vid Hjalmar Brantingsplatsen. För de fyra initiativtagarna bakom Backa Boulder är det en dröm som går i uppfyllelse.

  • Publicerad 15:30, 17 apr 2021

Alla hade samma idé på var sitt håll. Men det krävdes rätt förutsättningar för att det skulle bli möjligt.

När Pelle Schakonat och Andrew Silverwood fick höra att Klas Leifland och Robert Jakubowicz spanade in lokalen på Herkulesgatan, med syfte att som skulle passa utmärkt för klättring, så stod plötsligt stjärnorna rätt.

– Jag har velat öppna ett klättergym i fem-sex år, men med familjeliv och andra faktorer har det inte varit möjligt förrän nu, berättar Pelle Schakonat.

Alla fyra känner varandra från Göteborgs klättringsvärld. Ett tajt och inbjudande sammanhang beskriver dem.

– När jag flyttade till Sverige för elva år sedan var det en vän från Australien som tog med mig för att klättra. Det var ett bra sätt att träffa vänner i en ny stad, säger Andrew Silverwood.

– Jag började redan på högstadiet. Och fastnade för att jag tyckte att det var väldigt roligt och att jag möttes av en fin gemenskap. Träningen får man på köpet, säger Klas Leifland.

Erbjuder möjligheten att testa bouldering

Innan påsk öppnade vännerna klättergymmet Backa boulder. Här har nybörjare som proffs möjlighet att testa klätterformen bouldering, vilket innebär att man klättrar utan lina eller sele på ungefär fyra meter höga klätterväggar. Faller man, landar man mjukt på en skyddsmatta.

När GöteborgDirekt hälsade på höll de på att fixa de sista detaljerna inför öppningen. Bland annat skulle de sista greppen skruvas upp på klätterväggen.

– Man kan välja att klättra och använda alla grepp eller att följa vissa färger. Färgerna markerar leder, eller problem som det också kallas. Alla problem har olika svårhetsgrad och vi kommer att ha ett hundratal olika varianter för klättrare att ta sig an, säger Robert Jakubowicz.

"Otroligt glada"

Att etablera sig på just Hisingen var något som de fyra initiativtagarna var överens om.

– Det är det första klättergymmet här och vi tror att det finns en växande marknad här eftersom det finns planer på att bygga fler bostäder i området. Vi är otroligt glada att vi fick den här lokalen, säger Pelle Schakonat.

Vad är målbilden för ert klättergym?

– Att det ska vara en plats som samlar alla sorters människor. Från olika åldrar, kulturer och samhällsklasser. Alla människor kan klättra, det är bara att man löser problemen på olika sätt. Det är häftigt att se, säger Robert Jakubowicz.

– Jag är sjukt taggad på att hjälpa nybörjare att klättra så att fler kan få upp ögonen för klättring, säger Andrew Silverwood.

Vi är GBG