Klimataktivister stoppade flyg från Göteborg

Under tisdagsmorgonen förhindrade två klimataktivister, från rörelsen Extinction rebellion, ett SAS-plan från att flyga sin planerade resa från Göteborg till Stockholm. Enligt polisen i Stockholm finns uppgifter om flera kommande klimataktioner mot flyg runtom i landet.

  • Publicerad 10:23, 30 jun 2020

Det var när planet var redo att lyfta från Landvetter flygplats under tisdagsmorgonen som klimataktivisterna ställde sig upp och förhindrade på så sätt avgången.

Ärendet kom in till polisen klockan 08.35. Klockan 08.50 meddelar de att de är ombord på planet och griper klimataktivisterna.

– Det hela gick fredligt och snabbt. Flyget blev kanske försenat 15-20 minuter. säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Brott mot luftfartslagen

De två klimataktivisterna greps, blev borteskorterade av polisen och förd till polistationen för att förhöras. Samtidigt som de två klimataktivisterna var ombord på flyget stod 10-12 personer från samma röresle i ankomsthallen och demonstrerade samma budskap. Även de blev uppmanade av polis att lämna platsen, vilket de gjorde.

De två klimataktvisterna som förhindrade planets avgång är nu misstänkta för brott mot luftfartslagen.

Ser allvarligt på brottet

– Det är väldigt allvarligt. Du har ju kanske 150 resenärer som blir försenade, säger Christer Fuxborg.

Han ser allvarligt på uppgifterna om att flera aktioner på flygplatser runt om i landet kan vara planerade.

– Varför ska man ställa till det för andra människor för att få ditt ord hört? De som stod i ankomsthallen nådde ju ut med samma budskap, utan att förstöra för andra, säger han.

Enligt ett pressmeddelande från rörelsen själv utfördes aktionen som en demonstration mot att regeringen stödjer flygverksamheten, något som de menar inte är förenligt Parisavtalet eller Sveriges egna klimatmål.

– Under den här pandemin har vi en unik chans att påbörja den nödvändiga omställningen till ett samhälle som verkar i samklang med biosfären. Istället väljer vår regering att subventionera fossila verksamheter som bidrar till att göra vår planet obeboelig, säger Henrik Garbergs, klimataktivist från Extinction rebellion.

Uppgift: En av flera aktioner

– Vi har en pågående händelse runt detta eftersom vi har fått uppgifter om att flera klimataktioner mot flyg är på gång runt i landet, bland annat på Gotland och Visby, berättar Stockholmspolisen till Göteborg Direkt.

När Göteborg Direkt senare får tag på presstalespersonen för polisregion Stockholm, är han förtegen om uppgifterna.

– Jag kan i nuläget inte kommentera de uppgifterna, men det är klart att det är allvarligt om de stämmer, säger Per Fahlström, presstalesperson för polisregion Stockholm.

Han berättar vidare om en liknande händelse som nyligen skett på Visby flygplats.

– Vi har en situation som har ägt rum på Visby flygplats, där en man avvisades från ett flygplan, men jag kan i nuläget inte kommentera händelsen ytterligare, säger han.

Demonstrerat i Göteborg flera gånger

Rörelsen Extinction rebellion har flera gånger demonstrerat i Göteborg genom att använda sig av civil olydnad. Exempelvis genom en klimatstrejk under november 2019, då de stoppade biltrafik i centrala Göteborg.

Klimatstrejk: Extinction Rebellion ansluter

Civil olydnad

Civil olydnad kallas den form av aktivism som går ut på att, utan användandet av våld, bryta mot en lag för att på så vis uppnå en samhällsförändring.*

*Källa: Nationalencyklopedin

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11