I labbet. Tillverkningen av Promyc sker genom en patenterad teknologi med hjälp av filamentösa (trådiga) svampar. Foto: Duncan Geere

Klimatsmart livsmedel från Göteborg prisas

Göteborgsföretaget bakom en ny vegansk lokaltillverkad proteinprodukt får hållbarhetspris. ”Kvitto på att det vi gör är viktigt”,  säger Ebba Fröling, operativ chef, Mycorena.

  • Publicerad 14:33, 4 dec 2020

Om det är något man vet i oroande tider så är det att man måste äta och konsumera mat.

Bioreaktor. Tillverkningen av Promyc sker genom en patenterad teknologi med hjälp av filamentösa (trådiga) svampar. Foto: Duncan Geere

Teamet bakom utvecklingen av proteinprodukten. Foto: Jennie Olsson

”Årets vinnare utvecklar nya livsmedel på ett resurseffektivt och hållbart sätt, produkter som kan bidra till en bättre värld."

Det handlar om Utstickarpriset som Polarbröd delar ut för att hylla modiga människor som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid.

I år går utmärkelsen till Göteborgsföretaget Mycorena som utvecklar livsmedlet Promyc, ett nytt ätbart svampbaserat protein.

– Det är jätteroligt att få den uppmärksamheten och ett kvitto på att det vi gör är viktigt i många sammanhang, säger Ebba Fröling, operativ chef på Mycorena.

Här görs framtidens mat i Göteborg

"Uppsving för lokaltillverkat"

Tidigare i år rapporterade GöteborgDirekt att företaget expanderade verksamheten från Sahlgrenska Sciencepark till en småskalig produktionsanläggning på Ringön.

Nu är det dags att skala upp ytterligare.

– Vi flyttar till Gamlestaden där vi får nytt kontor och en fyra gånger så stor produktionsanläggning.

Samtidigt planeras en stor produktionsanläggning i Falkenberg som beräknas vara i drift om ett par år.

Hur har coronaåret påverkat er verksamhet?

– Om det är något man vet i oroande tider så är det att man måste äta och konsumera mat. Vi har märkt att efterfrågan på lokaltillverkat har ökat och verkligen fått ett uppsving.  

Juryns motivering till Utstickarpriset 2020

"Årets vinnare är en nytänkare vars innovation hjälper oss med båda utmaningarna. Genom att kombinera fermentering och modern teknologi kan mat som annars skulle gå till spillo användas för att producera ett svampprotein som kan bli en del av en god och nyttig måltid. Årets vinnare utvecklar nya livsmedel på ett resurseffektivt och hållbart sätt, produkter som kan bidra till en bättre värld."

Juryn består av adjungerade professorn Johan Kuylenstierna, armbryterskan och miljökämpen Heidi Andersson, Bambuser-grundaren Måns Adler, Polarbrödsgruppens Karin Bodin samt Maja Frankel, generalsekreterare för Friends.

Källa: Polarbröd

Visa merVisa mindre

Exempel. Oscar Lexö, köksmästare på restaurang KOKS i Göteborg har provlagat proteinprodukten. Foto: Duncan Geere

Vi är GBG