TRAFIKSTOCKNING. Så här såg det ut under Extinction Rebellion sittaktion tidigare i år. Foto: Extinction Rebellion

Klimatstrejk: Extinction Rebellion ansluter

Rörelsen Extinction Rebellion planerar en aktion i centrala stan under fredagen. Tidigare aktioner har lett till trafikkaos när demonstranterna har vägrat att flytta på sig. "Vi har haft ett bra samtal den här gången", säger dialogpolisen.

  • Publicerad 11:08, 29 nov 2019

Det kommer att bli trångt på gatorna i centrala Göteborg under eftermiddagen.

Omkring 7 000 förväntas demonstrera för klimatet bakom Fridays For Futures flagg.

Bara timmarna innan kommer rörelsen Extinction Rebellion genomföra flera nationellt koordinerade aktioner i protest mot hur det nuvarande handelssystemet förstör klimat och ekosystem.

– Vi är medvetna om att de kommer demonstrera och vi har haft en bra dialog med dem. Ibland använder de sig av civil olydnad för att få ut sitt budskap. Det har hänt att de stoppat upp trafiken genom att sätta sig i körbanan, säger Fredrik Dahlgren, kommissarie och dialogpolis.

Polisen: Undvik Järntorget

"Vi människor är beroende av naturen, så i förlängningen är det vi som betalar det högsta priset för det nuvarande systemet", menar rörelsen.

Utifrån den dialog polisen haft med Extinction Rebellion förväntar han sig inte att de kommer ta till civil olydnad under demonstrationen i dag.

– De är inte ute efter någon konfrontation med polis. Nu demonstrerar de mot Black Friday och skulle de exempelvis sätta sig och blockera ingången till en butik så kommer vi lugnt förklara att om de sitter kvar kommer de göra sig skyldiga till brott och de kommer få en viss tid på sig att flytta sig, säger Fredrik Dahlgren.

I Göteborg planeras Extinction Rebellions aktion starta klockan 12 i Brunnsparken.

Ansluter till Fridays For Future-demonstrationen

Efter aktionen meddelar klimataktivisterna att de kommer att ansluta till Fridays For Future-demonstrationen som startar klockan 14.30.

"Och självklart - idag efter våra aktioner strejkar vi ihop med Fridays For Future"

Tusentals klimatstrejkade i Göteborg

Vilka är Extinction Rebellion?

Extinction Rebellion är en internationell rörelse som använder sig av en icke-våldsam civil olydnad för att uppmärksamma klimatfrågan. Rörelsen föddes i London under oktober 2018 där första aktionen hölls. Sedan dess har rörelsen spridit sig till ett dussintals länder.