Klippans parkering lockar unga från hela stan

Amel Mohic har kört till kajen för att titta på utsikten. När corona har stängt dörren för andra aktiviteter är det fint att hänga på kajen vid Klippan. Samtidigt har han förståelse för att grannarna kan bli störda.

  • Publicerad 05:30, 3 jun 2021

Det försiggår ingen stor knarkfest på parkeringsplatsen

Fin plats. Amel och Dino brukar köra ner till bryggan vid Klippan och titta på utsikten.

Trots att det är en tidig torsdagskväll är parkeringsplatsen full av bilar. Några av ungdomarna har klivit ut för att småprata med andra bilägare, men de flesta sitter kvar bakom ratten.

Amel Muhic och hans vän Dino, som inte vill säga sitt efternamn, har lämnat sin bil och satt sig på bryggan vid vattnet.

– Det är en fin utsiktsplats. Vi åker hit för att ha något att göra eftersom allt annat stänger så tidigt på kvällarna, säger han.

Just nu är det lugnt på den stora parkeringsplatsen. Ingen sladdar med brännande bildäck eller spelar hög musik. Amel Muhic har varit här vid andra tillfällen, när det har varit avsevärt mycket stökigare.

– På ett sätt kan jag förstå att en del grannar tycker att det är jobbigt. Det kan bli lite högljutt, säger han.

Grannarna tar strid mot motorstöket

Parkeringshäng. Under pandemin har Klippans parkeringsplats blivit omåttligt poppis. Foto: Google maps

Full parkeringsplats. De flesta sitter kvar i sina bilar och tittar på utsikten öevr kanalen.

Han får medhåll av Sidora Youman, Ayten Asgarova och Sara Khoshaba som också har parkerat vid kajen. Tjejerna brukar köra hit ett par kvällar i veckan, men håller sig mest för sig själva i bilen.

– Vi har faktiskt pratat om att vi tycker synd om grannarna. Ibland tar folk ut högtalare, röker vattenpipa och har värsta festen här, säger de.

Fyrhjulingar intar Göteborg

Ingen har gripits

Roberto Tomé som är områdespolis i Majorna–Linné känner till problematiken i området. Vid flera tillfällen har grannarna tillkallat polisen när de blivit störda av ljudet eller upplever en otrygghet. De boende har också uttryckt misstankar om drogförsäljning, inbrott och skadegörelse.

– Därför är det viktigt att vi åker till platsen för att bidra till trygghetskänslan. Men vi har inte gripit någon och ingen som vi har träffat på platsen har frihetsberövats för något brott, säger Robert Tomé.

Precis som på de flesta platser där det samlas många ungdomar finns det inslag av ”negativa element” vid Klippan. Polisen har noterat några enstaka individer som de känner till sen tidigare, berättar Robert Tomé.

– Men det försiggår ingen stor knarkfest på parkeringsplatsen. Det handlar mer om att det är en överrepresentation av en viss åldersgrupp, vilket skapar otrygghet i ett område, säger han.