Inte nöjda. Pågen kommer att överklaga den klubbade detaljplanen för exploateringen av Högsbo industriområde. Foto: Johanna Roos

Klubbat för 2 000 nya bostäder i Högsbo

Förra torsdagen gav kommunfullmäktige klartecken för knappt 2 000 bostäder samt skola och förskola i Högsbo industriområde. Planen kommer nu att överklagas av Pågens bageri.

  • Publicerad 05:30, 22 apr 2020

Vi har påtalat detta för kommunen, så en överklagan lär inte vara en överraskning.

Pågen. Informationschef Berith Apelgren Foto: Pågen

Högsbo industriområde ska bli Södra Änggården. Detaljplanen för Olof Asklunds Gata med nära 2 000 bostäder blandat med verksamheter, 16 förskoleavdelningar, två parker samt en skola antogs förra torsdagen av Göteborgs kommunfullmäktige.

En av utmaningarna har varit att hitta lösningar för hur buller och lukt från Pågens bageri ska elimineras för att inte störa framtida boende i området.

Pågen rasar mot beslutet: "Bryter mot lagen"

I början av året presenterade stadsbyggnadskontoret ett nytt förslag som innebar att man flyttat bostäder längre bort från störningskällan.

– Vi är stolta över detaljplanen, där befintliga verksamheter kan samexistera med den kommande stadsdelen, säger Lisa Häggdahl, affärsutvecklare på Platzer i ett pressmeddelande.

Överklagande väntas

Pågen är dock inte lika nöjda.

Pågens informationschef Berith Apelgren skriver i ett sms till Göteborg Direkt:

"Pågen kommer absolut att överklaga eftersom detaljplaneändringen äventyrar vår framtid. Det finns nämligen också skydd för stadigvarande verksamheter i lagen. Vi har påtalat detta för kommunen, så en överklagan lär inte vara en överraskning."

Så ska bullar och bostäder samsas i Högsbo

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00