År 2019 inledde polisen en särskild insats mot narkotika i Askim som döptes till 158:an. Då var bakgrunden ett fynd som polisen gjorde i samband med ett gripande i närheten av Sisjön. Den gången ertappades en tonårskille med cannabis, förpackat för försäljning och med en så kallad "försäljningstelefon” i fickan.

Med mobiltelefonens hjälp kunde polisen ringa in ett stort antal kunder i bland annat Askim, Hovås och Billdal.

– Narkotikabrott är ett upptäcksbrott. När vi jobbar mycket med riktade insatser mot droger, gör vi också fler beslag, säger områdespolisen Niklas Svensson.

Omedvetna föräldrar

I samband med polisens arbete i anslutning till väg 158 ökade antalet anmälda narkotikabrott till 280 under 2019, vilket var 61 fler än året dessförinnan.

– Då gjorde vi också otroligt många hembesök tillsammans med socialtjänsten, minns Niklas Svensson.

Insatsen fick stor uppmärksamhet – både medialt och bland de boende – och många tonårsföräldrar fick ett bryskt uppvaknande.

Ökar stadigt

Ändå har narkotikabrotten i Askim fortsatt att öka för varje år. Förra året var antalet narkotikabrott i Askim uppe i 342 till antalet, vilket är en tredjedel av samtliga narkotikabrott i hela området Sydväst. 

Utvecklingen i år ser ungefär likadan ut. Hittills har polisen hanterat 262 narkotikaärenden i Askim under 2021. För hela området Sydväst, som bland annat inbegriper Frölunda och Tynnered, är siffran 911.

– Människor är inte lyckligare för att de bor i villaområden. Det knarkas lika mycket i Askim som på Frölunda torg, säger Niklas Svensson.