Från kontantkort. Smsen med erbjudande om droger kommer med jämna mellanrum. Foto: Privat/ Kristian Risenfors

Knarklangarnas fula säljknep – massutskick till unga

Marknadsföringen är aggressiv och narkotika säljs som vilken produkt som helst. Ungdomarnas telefoner fylls av sms från langare. Trots att de aldrig har efterfrågat droger.

  • Publicerad 08:26, 2 sep 2020

Det är jättesvårt för ungdomarna som verkligen blir uppsökta av langarna.

Elin, 20 år, har aldrig köpt droger. Hon har ingen aning vilka som är avsändarna till smsen som kommer regelbundet. Ibland kan hon få flera meddelanden under samma dag från ett och samma nummer. Någon vecka senare är det någon annan som kontaktar henne.

– Jag och mina kompisar har däremot köpt alkohol av spritlangare innan vi hade fyllt 18 år. Den enda förklaringen jag kan komma på är att mitt nummer hamnade på en telefonlista då, säger hon.

Tjena vännen

Trots att det är flera år sedan hon köpte alkohol på olaglig väg tycks hennes mobilnummer cirkulera runt. Hon får erbjudanden om att köpa cannabis, amfetamin, kokain och tramadol. Smsen är glättigt formulerade och hon tilltalas med ”vännen” och ”gott folk”.

– Narkotika säljs med samma marknadsföringsmetoder som vilken annan produkt. Det är lite läskigt att försäljningen har blivit så normaliserad, säger Kristoffer Lindgren, socionom på Mini-Maria Centrum-Väster i Göteborg.

I sitt arbete möter han dagligen unga droganvändare, som kämpar med att ta sig ur ett missbruk. Han känner igen langarnas tillvägagångssätt. Kristoffer Lindgren har hört om drogförsäljning såväl i sociala medier som över sms.

– Det är jättesvårt för ungdomarna som verkligen blir uppsökta av langarna. Drogerna blir så närvarande genom telefonerna, säger Kristoffer Lindgren.

Hoppas på kunder

De flesta av 20-åriga Elins kompisar får liknande sms regelbundet. Ibland har de samma kontantkort som avsändare. Meddelandena är formulerade som massutskick som sänds ut i blindo, med förhoppning att någon ska nappa på erbjudandet.

– När vi köpte alkohol var det alltid vi som ringde upp säljaren, vi kommunicerade aldrig med sms. Det känns konstigt att veta att så många som jag inte känner har fått mitt nummer, säger Elin.

Inte heller biträdande polisområdeschefen Anders Börjesson är särskild förvånad över langarnas metoder. Han vet att de kriminella nätverken har listor på människor som anses vara potentiella drogkunder. Med jämna mellanrum tar polisen telefonerna i beslag och kan nysta bland meddelandena.

Värdefulla listor

– De här ”försäljningslurarna” kan vara oerhört värdefulla för langarna och kan innehålla hundratals nummer, säger han.

Anders Börjessons råd till Elin är att byta telefonnummer och att tipsa polisen om erbjudandena hon får. Även om alla sms kommer från olika kontantkort händer det emellanåt att polisen känner igen en kontakt och kan gå vidare den vägen.

Kristoffer Lindgren på Mini-Maria vill också uppmana alla föräldrar att ha koll på vad deras ungdomar gör i sina mobiler.  Och att ställa frågan om de har fått den här typen av sms någon gång.

– Det här kan vara jättejobbigt att få såna här meddelanden, utan att veta vad de kommer ifrån. Därför kan det vara bra att prata om, säger han.

Fotnot: Elin heter egentligen något annat.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11