DOM. Enligt undersökningen har mannen begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning och han lider alltjämt av en sådan störning. Foto: Mostphotos/ Polisens förundersökning

Knivhögg kvinna med 50 hugg i Majorna

I mars i år mördades en kvinna i 40-årsåldern sitt hem i Majorna. Nu döms en 37-årig man till rättspsykiatrisk slutenvård med särskild utskrivningsprövning.

  • Publicerad 15:01, 25 sep 2020

Det var i början av mars som den 39-åriga kvinnan hittades mördad i sin lägenhet i Majorna. Redan nästa dag greps en 37 årig man, som enligt åtalet tidigare haft en relation med den mördade kvinnan. På mannens kläder fanns spår av kvinnans blod och i lägenheten återfanns DNA enbart från honom och den döda kvinnan.

En teknisk undersökning visade att kvinnan hade legat i sängen när hon blev attackerad med kniv. Totalt hade kvinnan ett 50-tal olika hugg eller skärsår. Flera av skadorna var dödliga.

Mannen åtalades för mord mot sitt nekande. Han åtalades också för två andra grova brott mot andra personer som inträffat samma dag.

Nu har Göteborgs tingsrätt meddelat sin dom. Tingsrätten anser att straffvärdet för de brott som mannen döms för uppgår till fängelse på livstid.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk utredning som visat att han lider av en allvarlig psykisk störning och att gärningarna också begicks under sådan påverkan. Därför döms mannen nu för mord, mordförsök och grov misshandel till rättspsykiatrisk slutenvård med särskild utskrivningsprövning.

Tingsrätten anser att risken för återfall i brott är hög. Mannen förekommer sedan tidigare i 38 avsnitt i belastningsregistret. Två veckor innan mordet på kvinnan släpptes han efter att ha avtjänat ett tidigare fängelsestraff.