Ersätts. En byggjobbare som anlitats svart av en bekant fick aldrig betalt för det utförda arbetet. Vid en konfrontation blev byggjobbaren knivhuggen. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos/DGR

Knivhöggs efter bråk – får skadestånd

Förra året hölls en rättegång om mordförsök efter att en man knivhöggs på Angereds torg. Tingsrätten friade den misstänkte i brist på bevis, men nu har Brottsoffermyndigheten beslutat att offret ska få brottskadeersättning.

  • Publicerad 16:30, 30 apr 2022

Det var hösten 2020 som en man i 30-årsåldern åkte till Angereds torg för att träffa sin före detta arbetsgivare. Mannen hade tidigare under året jobbat svart i byggbranschen med förhoppning att det skulle hjälpa honom i processen att söka uppehållstillstånd.

Mannen jobbade för en bekant, men fick aldrig betalt för det arbete som han utförde.

De påstådda skulderna hade männen diskuterat via sms innan de stämde möte i Angered.

När parterna väl mötte varandra på torget blev mannen i 30-årsåldern påhoppad i princip omedelbart. Enligt förhör med mannen ska flera personer anslutit sig till platsen och han fick emotta flera kraftiga slag.

När offret lyckades lösgöra sig och springa ifrån tumultet insåg han att han blivit knivhuggen i övre delen av magen. Mannen kollapsade på torget och blev omhändertagen av två ordningsvakter.

Skadeståndet halverades

Förra året hölls rättegången i ärendet. Åtalad stod arbetsgivarens yngre släkting som var med under konfrontationen. I tidiga förhör ska den skadade mannen ha pekat ut släktingen, men under rättegången uppgav mannen att han inte minns vem som utdelat knivhuggen.

Göteborgs tingsrätt ansåg att det saknades övrig bevisning för att styrka åtalet och frikände därför släktingen från misstankarna.

Nu har Brottsoffermyndigheten beslutat att offret ska ersättas med 62 500 kronor den kränkning som mordförsöket innebar.