OVISST. Är det slut på blockuppdelningen i Göteborg? Det återstår att se. Foto: Mostphotos

Knivigt läge – det här händer nu

Göteborg befinner sig i ett nytt politiskt landskap. Inget av blocken kan skapa majoritet och det kan dröja innan vi får ett tydligt besked om vilka partier som ska styra staden.

  • Publicerad 11:20, 11 sep 2018

Vi har ett valresultat men inga givna svar. Länsstyrelsen har påbörjat den slutliga rösträkningen där alla röster räknas på nytt. Samtidigt filar de olika partierna på möjliga koalitioner för att få vara med och styra staden.

– Det är informella samtal, inga formella procedurer som i till exempel statsministerval i riksdagen. Många kommuner som haft komplexa politiska lägen har ändå lyckats hitta oortodoxa lösningar – det går att lära sig av andra exempel här.  Mycket hänger på att företrädarna förmår vara prestigelösa och har en konstruktiv inställning. Särskilt nu i Göteborg när läget är så knivigt, säger David Karlsson, docent i offentlig förvaltning.

Hur lång tid har de på sig?

– De har lite tid på sig – nya fullmäktige sammanträder 25 oktober och budgeten beslutas i november. Men inte förrän i slutet av december väljs styrelser och nämnder och det kan dröja ända tills dess innan vi har ett tydligt besked om vilka partier som styr. Då utses kommunalråden och inte minst ordförandeposterna som markerar vilket parti som leder styret. Gissningsvis vet vi mer dessförinnan – men osvuret är bäst, säger David Karlsson.

Hur många mandat de olika partierna får i kommunfullmäktige fastställs av länsstyrelsen. Mandaten fördelas utefter hur många röster de olika partierna har fått.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG