"Knöligt men hedrande"

EU-toppmötet ställer till med besvär för göteborgarna. Begränsad framkomlighet och trafikkaos väntar medan regeringscheferna diskuterar rättvisa villkor. Men att mötet hålls i Göteborg är hedrande, menar Ann-Sofie Hermansson (S).

  • Publicerad 09:00, 8 nov 2017

Årets EU-toppmöte sätter fokus på tillväxt och rättvisa villkor på arbetsmarknaden. Frågor som ingår i kommunens budgetmål – ett Jämlikt Göteborg. Därför är det extra roligt att regeringscheferna kommer hit för att prata om jämlikhet och sociala hållbarhetsfrågor. Det menar kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

– Att EU:s regeringschefer väljer att lägga det sociala toppmötet just här säger någonting, det är ett hedersbetyg skulle jag säga.

Vill förbättra arbetsvillkoren

På toppmötets agenda står bland annat hur EU:s medlemsländer kan utbyta erfarenheter för att förbättra arbetsmarknaden och välfärdssystem i framtiden.

Arbete med ett Jämlikt Göteborg utgår ifrån skillnaderna som finns mellan grupper i samhället. De med höga inkomster och lång utbildning har generellt bättre livsvillkor och hälsa jämfört med de med kortare utbildning och låga inkomster.

– Det är vissa grupper som står utanför arbetsmarknaden och då behöver vi se till att arbetsmarknaden kan inkludera så många som möjligt. Vi jobbar med stegvisa jobb och med "riktiga och viktiga" jobb som är en kombination av arbete och studier. Men arbetsgivare behöver också fundera på vilka kompetenskrav man ställer, säger Ritva Gonzalez, samordningschef för Jämlikt Göteborg.

Vad vinner Göteborg på att ha EU-toppmötet?

– Det blir lite knöligt, men jag väljer att se de positiva fördelarna. Vi kommer inte vara belägrade här under några veckor. Utan det är just de här dagarna och då får man se det som att det är kul att så många vill komma hit och diskutera frågor som är aktuella i vår tid, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG