Köket där lagad cykel står på menyn

Dåligt samvete för din gamla trasiga hoj som samlar damm i förrådet? Nu kan du få hjälp till självhjälp i det nyöppnade cykelköket i Gamlestaden.

  • Publicerad 06:15, 26 maj 2017

– Det finns bara en enda cykelbutik med verkstad i hela Östra Göteborg, vilket är pinsamt dåligt. När jag fick reda på det kände jag att det var rätt att öppna här, berättar initiativtagaren och volontären Tomasz Cieslak.

Sagt och gjort. Efter att ha fått hjälp av Studiefrämjandet som står på kontraktet och HSB som ställde upp med lokal kunde Cykelköket premiäröppnas i söndags. Konceptet, som är internationellt, kan beskrivas som en öppen-gör-det-själv-verkstad där var och en lagar sin egen cykel. Verkstaden tillhandahåller verktyg och handledning av volontär.

– Här får man kunskap för att lösa sina egna problem. 90 procent av de som dyker upp brukar säga att de inte kan något och då säger jag att de kommit helt rätt.

Den som saknar ett tvåhjuligt färdmedel kan dessutom få en utan kostnad här. Cyklarna som dumpats hos bostadsbolagen hämtas hit och skänks sedan till den som behöver.

–Det finns tusentals övergivna cyklar. De är i sin tur en kostnad för bostadsbolagen, men det löser vi genom att hämta dem och ge dem nytt liv. Vi tar allt, även rostiga cyklar och de som bara har ramen kvar och så återanvänder vi delarna. Det är också förklaringen till att vi kunnat få det här billiga hyreskontraktet, förklarar Tomasz.

För Studiefrämjandet, som även stöttar Göteborgs första cykelkök i Linné, ligger verksamheten i linje med de egna värdegrunderna där man vill bort från slit-och-släng-mentaliteten och samtidigt ta ett socialt ansvar.

– Vi ska stötta folkbildning och kommer från natur- och miljörörelsen så detta ligger nära oss. Man återbrukar, delar med sig av sin kunskap och tar makten över sin egen cykel. Dessutom är det magiskt att se hur de äldre delar med sig av sin kunskap till de yngre, säger Emma Öhrwall från Studiefrämjandet.

Vad behöver folk hjälp med?

– Det varierar vilket skick cykeln är i, men ganska ofta är det enkla ingrepp som inte kräver några specialverktyg. Det kan vara att pumpa däcken, laga innerslangar eller justera bromsarna.

Kan det bli fler cykelkök i stan?

– Ja, absolut. Vi kan skriva kontrakt och stötta i hur man startar en förening. Lokaler finns, cyklar finns och intresset finns. Men det måste finnas eldsjälar som kan ställa upp ideellt och det får ta tid.

Cykelköket i Gamlestaden

Var? Lars Kaggsgatan 35A. Se var det finns andra cykelkök i Göteborg på smartakartan.se

När? Än så länge öppet söndagar 15-17.

Hur? Gratis. Du lagar själv, men det finns en volontär som kan ge råd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG