"Kommer få börja avveckla direkt"

Den nya förskolebudgeten gör att föräldrakooperativet Fjällstugan i Utby hotas av nedläggning. "Lokalen kostar vad den kostar och maten kostar vad den kostar", säger Christian Dansund, förskolans kassör.

  • Publicerad 15:11, 14 sep 2018

Organisationen FSO har uppmanat medlemmarna att ställa sina barn i den kommunala förskolekön. Christian Dansund är en av dem som har gjort det. Han är kassör på föräldrakooperativet Fjällstugan i Utby.

– 100 procent av kooperativets medlemmar har ställt sina barn i kön. Det är inte bara en protestaktion utan även för att säkra en plats så att man inte står utan, säger han.

Reaktionerna på den nya budgeten bland föräldrarna på Fjällstugan är att det inte längre är hållbart att fortsätta driva verksamheten.

– Att dra ner så drastiskt blir kännbart för oss. Det går inte helt enkelt, vi har inget att dra ner på förutom på personaltätheten. Lokalen kostar vad den kostar, maten kostar vad den kostar.

På Fjällstugan går 80 procent av omsättningen till personalkostnader och drygt 15 procent till mat och lokaler. Städning, administration och arbetet med att driva runt verksamheten är det föräldrarna som står för, helt ideellt.

Hur länge skulle er förskola överleva med den nya budgeten?

– Vi har sagt ett till två år baserat på den ekonomin vi har idag. Får vi ett dåligt besked i höst kommer vi att få börja avveckla direkt. Det tar ett tag och vi har uppsägningstider, säger Christian Dansund.

Kan kommunen ta emot alla barn från de fristående skolorna om de tvingas stänga?

– Problemet ligger i så fall på lokalsidan. Pengarna har vi ju. Det är de pengarna vi annars skulle skicka till de fristående skolorna, säger Birgitta Lundberg, chef förskoleförvaltningen.

I korthet innebär den nya resursfördelningsmodellen att alla förskolor, kommunala som fristående, får samma villkor.

Men att likställa små fristående förskolor med kommunala är inte rimligt anser Christian Dansund.

– Den nya modellen funkar för kommunala förskolor där man kan flytta personal och barn mellan olika avdelningar. Det kan inte vi. Vi får ett bidrag per barn som ska täcka allt, säger han.
 

De största skillnaderna i nya budgeten för fristående förskolor:

Lägre belopp för barn med arbetslösa eller föräldralediga föräldrar.

Ålderuppflyttning ändras, bidraget för små barn är högre än för äldre barn.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG