Skyddsombud slår larm. Problem med imma i förarhytten riskerar trafiksäkerheten. Foto: Privat/ Västtrafik

Kommunal varnar för livsfarliga spårvagnar

Fackförbundet Kommunal ifrågasätter trafiksäkerheten på den nya spårvagnsmodellen M32 efter att ett skyddsombud slagit larm om igenimmade rutor.

  • Publicerad 13:57, 20 okt 2017

Den hårt kritiserade italienska spårvagnsmodellen M32 får nu ytterligare kritik. Enligt ett skyddsombud immar den vänstra fönsterrutan i förarhytten igen när det regnar mycket.

Kommunal ifrågasätter trafiksäkerheten i en skrivelse till Göteborgs Spårvägar då imman skymmer sikten för spårvagnsföraren.

– Vi är mitt i arbetet med att undersöka problemet för att kunna arbeta fram en lösning. Om vi upplever att en spårvagn inte kan framföras säkert så kommer vi naturligtvis ta den ut trafik, säger Bernt-Erik Johansson, affärsområdeschef på Göteborgs Spårvagnar.

Spårvagnarna var tidigare utrustade med värmeslingor i rutorna men de ansågs vara en säkerhetsrisk. Glas med värme i måste vara laminerade, vilket även göra att de blir okrossbara för exempelvis en nödhammare. Göteborgs Spårvägars säkerhetsstab beslutade därför att de skulle bytas ut mot vanliga rutor.

– Vi vet inte säkert om värmeslingorna hjälpte mot imman för det finns rapporter om att problemet uppstod även då, säger Bernt-Erik Johansson.

För tillfället jobbar tekniker för att lära förare hur de använder ventilationen och klimatanläggningen i vagnen på ett så effektivt sätt som möjligt för att motverka imman.

– Vi har tagit in alla vagnar och undersökt deras ventilationssystem för att säkerställa att det inte är något fel på dem.

Kan det vara så att ventilation och klimatsystemet i vagnarna är för dåligt?

– Vi utreder problemet just nu så än är det för tidigt att säga exakt vad det beror på, avslutar Bernt-Erik Johansson.

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21