Skyddsombud slår larm. Problem med imma i förarhytten riskerar trafiksäkerheten. Foto: Privat/ Västtrafik

Kommunal varnar för livsfarliga spårvagnar

Fackförbundet Kommunal ifrågasätter trafiksäkerheten på den nya spårvagnsmodellen M32 efter att ett skyddsombud slagit larm om igenimmade rutor.

  • Publicerad 13:57, 20 okt 2017

Den hårt kritiserade italienska spårvagnsmodellen M32 får nu ytterligare kritik. Enligt ett skyddsombud immar den vänstra fönsterrutan i förarhytten igen när det regnar mycket.

Kommunal ifrågasätter trafiksäkerheten i en skrivelse till Göteborgs Spårvägar då imman skymmer sikten för spårvagnsföraren.

– Vi är mitt i arbetet med att undersöka problemet för att kunna arbeta fram en lösning. Om vi upplever att en spårvagn inte kan framföras säkert så kommer vi naturligtvis ta den ut trafik, säger Bernt-Erik Johansson, affärsområdeschef på Göteborgs Spårvagnar.

Spårvagnarna var tidigare utrustade med värmeslingor i rutorna men de ansågs vara en säkerhetsrisk. Glas med värme i måste vara laminerade, vilket även göra att de blir okrossbara för exempelvis en nödhammare. Göteborgs Spårvägars säkerhetsstab beslutade därför att de skulle bytas ut mot vanliga rutor.

– Vi vet inte säkert om värmeslingorna hjälpte mot imman för det finns rapporter om att problemet uppstod även då, säger Bernt-Erik Johansson.

För tillfället jobbar tekniker för att lära förare hur de använder ventilationen och klimatanläggningen i vagnen på ett så effektivt sätt som möjligt för att motverka imman.

– Vi har tagit in alla vagnar och undersökt deras ventilationssystem för att säkerställa att det inte är något fel på dem.

Kan det vara så att ventilation och klimatsystemet i vagnarna är för dåligt?

– Vi utreder problemet just nu så än är det för tidigt att säga exakt vad det beror på, avslutar Bernt-Erik Johansson.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11