Skyddsombud slår larm. Problem med imma i förarhytten riskerar trafiksäkerheten. Foto: Privat/ Västtrafik

Kommunal varnar för livsfarliga spårvagnar

Fackförbundet Kommunal ifrågasätter trafiksäkerheten på den nya spårvagnsmodellen M32 efter att ett skyddsombud slagit larm om igenimmade rutor.

  • Publicerad 13:57, 20 okt 2017

Den hårt kritiserade italienska spårvagnsmodellen M32 får nu ytterligare kritik. Enligt ett skyddsombud immar den vänstra fönsterrutan i förarhytten igen när det regnar mycket.

Kommunal ifrågasätter trafiksäkerheten i en skrivelse till Göteborgs Spårvägar då imman skymmer sikten för spårvagnsföraren.

– Vi är mitt i arbetet med att undersöka problemet för att kunna arbeta fram en lösning. Om vi upplever att en spårvagn inte kan framföras säkert så kommer vi naturligtvis ta den ut trafik, säger Bernt-Erik Johansson, affärsområdeschef på Göteborgs Spårvagnar.

Spårvagnarna var tidigare utrustade med värmeslingor i rutorna men de ansågs vara en säkerhetsrisk. Glas med värme i måste vara laminerade, vilket även göra att de blir okrossbara för exempelvis en nödhammare. Göteborgs Spårvägars säkerhetsstab beslutade därför att de skulle bytas ut mot vanliga rutor.

– Vi vet inte säkert om värmeslingorna hjälpte mot imman för det finns rapporter om att problemet uppstod även då, säger Bernt-Erik Johansson.

För tillfället jobbar tekniker för att lära förare hur de använder ventilationen och klimatanläggningen i vagnen på ett så effektivt sätt som möjligt för att motverka imman.

– Vi har tagit in alla vagnar och undersökt deras ventilationssystem för att säkerställa att det inte är något fel på dem.

Kan det vara så att ventilation och klimatsystemet i vagnarna är för dåligt?

– Vi utreder problemet just nu så än är det för tidigt att säga exakt vad det beror på, avslutar Bernt-Erik Johansson.

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00