Bekymrad. Kajsa Baumann, verksamhetschef för Askims fältrittklubb, hoppas att Göteborgs kommun ska prioritera ridsporten. Foto: Johanna Roos

Kommunbråk hotar ridklubbens framtid

Nästa år startar planarbetet för nya bostäder på marken som Askims fältrittklubb nyttjar idag. Ridklubben har länge haft ögonen på en alternativ mark i närområdet, men diskussionerna mellan Göteborgs och Mölndals kommun har strandat.

  • Publicerad 05:30, 25 okt 2021

Göteborgs kommun tagit bort förutsättningarna för oss genom att bygga bort våra ridvägar. Vi hoppas därför att Göteborg vill prioritera ridsporten så som de också uttryckt i sin ridsportutredning.

I flera år har Askims fältrittklubb flaggat för att situationen börjar bli akut.

Klubbens ridvägar har redan kapats och nästa år påbörjas planarbetet för nya bostäder på marken där ridanläggningen ligger idag.

– Det är fortfarande kniven mot strupen, men vi jobbar vidare med hopp om att få tillgång till en mark i Mölndal. Då skulle vi kunna finnas kvar i vårt upptagningsområde, säger Kajsa Baumann, verksamhetschef för ridklubben.

Just nu har klubben ett rivningskontrakt och lyckas man inte lösa markfrågan inom kort går verksamheten helt förlorad.

Marken som klubben är intresserad av är belägen söder om Lunnargården.

"Vem ska betala?"

Enligt Elisabet Lann (KD), kommunalråd och rotelansvarig för ridsport, har Göteborgs stad länge försökt diskutera frågan med Mölndals kommun, men utan framgång.

– Det handlar om en kultur som funnits mellan grannkommunerna som jag hoppas vi kan komma ur så att vi kan arbeta mer konstruktivt med intressen som vi delar. Det här är inte den enda frågan som behöver lösas ut mellan Göteborgs och Mölndals kommun.

Marcus Claesson (L), kommunalråd och ordförande i plan- och exploateringsutskottet i Mölndals kommun, vill först ha svar på vem som ska finansiera en ny ridanläggning.

– Vi pratar om upp emot 100 miljoner kronor som vi inte vet vem som ska betala. Göteborgs stad har gjort ett medvetet val att bygga bostäder på ridklubbens mark. Det här är bara ett av en uppsjö med problem som Göteborg försöker lösa inom Mölndals geografiska gränser.

"Prioritera ridsporten"

Kajsa Baumann tycker det är synd att ridklubben ska ses som ett problem.

– Göteborgs kommun har tagit bort förutsättningarna för oss genom att bygga bort våra ridvägar. Vi hoppas därför att Göteborg vill prioritera ridsporten så som de också uttryckt i sin ridsportutredning.

Hon får medhåll av Stefan Gustafsson (S), kommunalråd i Mölndals kommun, som gärna hade sett att Mölndals kommun stöttade ridanläggningen.

– Skulle det handla om hockey eller fotboll så skulle man lösa frågorna. Gäller det istället en kvinnodominerande sport som ridning är det tydligen inte lika viktigt, säger han.

"Lämpar inte över"

Elisabet Lann betonar att det inte handlar om att bara lämpa över en verksamhet på Mölndals kommun.

– Det handlar främst om att ridklubben ska få vara kvar i sitt upptagningsområde. Göteborgs stad är därför beredda att gå in med både investeringsbidrag och kommunal borgen för att bygga en ny ridanläggning.

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21