Huset har bland annat än murad skorsten. Foto: Privat

Kommunen river mystiskt hus vid Opaltorget

Ett hus med fönster och murad skorsten har vuxit upp i en skogsdunge vid Opaltoret. Vad det använts till är oklart. Men klart är att det byggts olagligt och att kommunen nu ska riva det.

  • Publicerad 17:00, 2 jan 2018

Det råder en stor mystik kring huset som ligger några hundra meter från bebyggelsen i en dunge i närheten av Opaltorget.

– Det är faktiskt renare vid huset än i övriga skogen. Det kan vara ett gäng botaniker som letar lavar eller precis vad som helst. Men min teori är att det är en arbetsbarack för småkriminella som bränner kablar på en plats där de kan vara i fred. Jag har varit där och knackat på men det har aldrig varit någon där, säger en person som bor i området.

Hen berättar att huset vuxit fram successivt under mer än två års tid.

– När den murade skorstenen kom upp så hörde jag av mig till polisen. Då kändes det inte ok.

I mellandagarna gick frågan vidare till fastighetskontoret som nu ska se till att huset rivs.

– Jag bett park- och naturförvaltningen som förvaltar marken att ordna fram personal så det kan rivas. Förhoppningsvis kan det göras under veckan. Vi hoppas att kunna få tag på den eller de som byggt det innan vi river så vi kan erbjuda stadens hjälp om det handlar om personer som saknar bostad.

Om illegala kojor eller bosättningar på kommunal mark ska rivas eller inte bedöms från fall till fall. Ofta beror det på om det är en sanitär olägenhet, hur många klagomål som kommer in eller om det förekommer eldning.

– Så är det i det här fallet. Det ser ju ut som man murat en skorsten. När det gäller kojor och så som barn byggt är vi ganska toleranta så länge det inte är allt för skräpigt.

Hur vanligt är det att det byggs illegala hus på det här sättet?

– Det är ganska vanligt och något jag hanterar dagligen. Det finns mellan 10 och 15 aktiva bosättningar året runt i staden. Det kan röra sig om alltifrån enskilda tält till mindre kojläger. Vissa kommer ju över husvagnar eller målvaktsbilar som man ställer upp lite varstans. Men det är ovanligt att det är så här välbyggt. Det brukar snarare vara byggt av lastpallar, pinnar och presenningar, säger Franky Von Vossel.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG