Kommunen slår vakt om förfallna lagren

Tibergs möbler använder tre äldre trähus mittemot butiken i Majorna som möbellager, och många reagerar på hur slitna och nedgångna fastigheterna ser ut. Nu vill stadsbyggnadskontoret starta en detaljplan för området – så att husen rustas och bevaras.

  • Publicerad 12:00, 19 apr 2017

I området finns flera byggnader värda att bevara, resonerar stadsbyggnadskontoret. Nu befinner man sig i startskedet av arbetet med en ny detaljplan, som omfattar flera kvarter kring Stigbergstorget och Bangatan.

Här ser man möjligheter till fler bostäder, men stadsbyggnadskontoret är också måna om att de historiska värdena i området bevaras för framtiden.

– Vi vill tillsammans med exploatörerna få till ett bevarande av rätt byggnader i området. Där ingår de trähusen, det är viktigt att fastighetsägaren förstår att de har ett historiskt värde, säger Fredric Norrå, handläggare på stadsbyggnadskontoret.

Under åratal har Majornabor sett hur trähusen längs Bangatan successivt förfallit och många önskar sig en uppfräschning. Och med en ny detaljplan kan man ställa krav på att ägaren ska bevara och rusta husen, säger Fredric Norrå.

– Vi kommer att ha en dialog kring det. Om de vill ha det som möbellager så får de ju det, men det viktiga är att husen kommer att stå kvar och att de gör det varaktigt, säger han.

När GöteborgDirekt ringer till Tibergs möbler blir vi hänvisade till fastighetsansvarig på företaget, som ogärna vill kommentera frågan om vad som ska hända med husen. Han ser själv ingen ekonomi i att rusta dem och vad som ska hända med dem är "inte bestämt", enligt honom.

Innan sommarsemestrarna hoppas Fredric Norrå att stadsbyggnadskontoret och fastighetsägarna ska vara överens om områdets framtid.

– Önskan är ju att bland annat de här husen kan få ett bevarande, rustas upp och må bra.

Läs mer från området:

Tvångsförvaltningen upphör: Lyft på gång för Bangatan 10

Krogjätte vill köpa ikonisk Majornabyggnad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG