Kommunen spänner musklerna

På torsdagar håller Cecilia Hansson bootcamp i Positivparken för kommunanställda. – Hade jag fått bestämma hade vi kört fler pass och på arbetstid, säger hon.

  • Publicerad 17:30, 19 jun 2017

Flera torsdagar har över 60 kommunanställda gjort sit-ups på ängen i Positvparken. Riktigt så många har inte dykt upp på sommaravslutningen. Men förskolepersonalen Carl Johansson och Carina Thorsson är där. De har varit med sedan starten förra året.

– Vi såg att det fanns med i stadsdelens friskvårdsprogram på intranätet. Från början fick vi med oss ganska många från vår avdelning, säger Carl Johansson.

Carina Thorsson började jobba på en förskola i en annan stadsdel för några veckor sedan. Trots det har hon tagit sig till Positivparken för träningspasset.

– Det är socialt och roligt, samtligt som man får träning. Det bästa är att alla kan vara med också, att det är träning utifrån ens egna förutsättningar, säger hon.

Stadsdelen har precis som många andra stadsdelar varit drabbad av höga sjukskrivningstal. Det är svårt att dra några slutsatser om aktiviteterna i friskvårdsprogrammet haft någon direkt effekt på det. Men Cecilia Hansson, som håller i träningspassen i Positivparken, märker att människor med olika förutsättningar och träningsvana fortsätter komma.

– Hade jag fått bestämma hade vi kört fler pass och på arbetstid. Men då måste det vara under styra former. Det räcker inte att säga att ”du får gå och träna en timme om dagen på arbetstid”. Då rinner det ut i sanden tyvärr. Så det får inte vara fritt, säger Cecilia Hansson.

Tvinga folk till träning?

– Ja, alltså få ett arbetslag att prova i några veckor. Efter ett tag kommer de förstå att de klarar mer än de tror och vilka positiva effekter det ger.

I höst försvinner bootcamp i Positivparken ur friskvårdsprogrammet.

– Vi har valt att ha det vilande i höst när trycket inte är lika stort. Folk drar sig för att träna ute när det blir lite kallare. Vi kommer att byta ut det mot andra aktiviteter och hoppas kunna plocka tillbaka passen i vår igen, säger Erika Figved, Hälsoutvecklare på SDF Askim-Frölunda-Högsbo.

Men Cecilia Larsson räknar med en fortsättning redan till hösten.

– Jag kör i vilket fall. Blir det inte i friskvårdsprogrammet så får jag lösa det på något annat sätt. Kanske i samarbete med Positivparken, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG