Kritik mot ensidig framställning av burkaförbud. Foto: Mostphoto

Kommunen stoppar film och samtal om slöjor

Göteborgs Stad ställer in visningen av filmen Burka Songs 2.0 med efterföljande samtal på Blå stället i Angered. Anledningen är hård kritik mot ett allt för ensidigt arrangemang. ­­”Vi borde ha varit lite mer på tårna när vi gjorde planeringen”, säger ansvarig chef.

  • Publicerad 11:49, 1 mar 2018

”2010 införde Frankrike förbud mot heltäckande slöja på offentlig plats. Hanna Högstedt fick pengar till en film där hon skulle gå i burka i Paris, sjungande franska nationalsången tills hon blev gripen av polis. Men allt gick fel.”

Så beskrivs filmen Burka Songs 2.0 som skulle ha visats på Blå stället i Angered den 14 mars med ett efterföljande samtal med regissören Hanna Högstedt och Fatima Doubakil som medverkar i filmen och som även är talesperson Muslimska mänskliga rättighetskommittén.

Kritiken mot arrangemanget handlar om att de inbjudna gästerna som skulle föra diskussion efter filmvisningen inte belyser frågan om burkaförbudet på ett tillräckligt omfattande sätt. Det saknas trovärdiga motståndare mot burkans användning, menar kritikerna.

– Vi ha borde varit lite mer på tårna när vi gjorde planeringen för att se den komplexa frågan som vi vill ska belysas på ett allsidigt sätt. Vi har hamnat lite fel i det här arrangemanget, säger Klas Forsberg, chef för avdelningen för mänskliga rättigheter inom Göteborgs stad.

Filmen kan komma att visas vid ett senare tillfälle men med ett annat upplägg.

– Vi gör om och gör rätt. Vi ställer in nu och sätter vi igång ett samtal om att ha ett bredare arrangemang senare, säger Klas Forsberg.

Burka Songs 2.0

Regissör: Hanna Högstedt,

Medverkande i filmen: Fatima Doubakil, även talesperson Muslimska mänskliga rättighetskommittén.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG